Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

U SMŽ je još oko 70 kvadratnih kilometara minski sumnjivog prostora

U SMŽ je još oko 70 kvadratnih kilometara minski sumnjivog prostora

Obilježavamo  Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju koji je proglasila Opća skupština Ujedinjenih naroda na svom 60. zasjedanju u prosincu 2005. godine Rezolucijom o pomoći u protuminskom djelovanju.

Na današnji dan pozivaju se države svijeta kako bi uz pomoć UN-a i ostalih relevantnih organizacija pomogle u uspostavi i razvoju nacionalnih sustava protuminskog djelovanja u zemljama u kojima mine i eksplozivni ostaci rata još uvijek prijete zdravlju i ugrožavaju sigurnost života građana te usporavaju društveni i gospodarski razvoj.

Međunarodnom kampanjom želi se ne samo ukazati na opasnost od mina već i potaknuti na solidarnost i pomoć osobama stradalima od mina i njihovim obiteljima te na važnost rješavanja ovog problema. Republika Hrvatska se, na žalost, još uvijek nosi s problemom minske opasnosti kao izravnom posljedicom Domovinskog rata.

Borba s minski sumnjivim područjima je nešto što je kontinuirani rad nadležnih institucija od kraja Domovinskog rata. U tom području hrvatski pirotehničari, ali i cjelokupni sustav kojem je na čelu Hrvatski centar za razminiranje su obavili sjajan posao.

 

MINE_06

 

Međutim, još puno posla je ispred svih nas. Poseban izazov je činjenica da se sada treba prijeći na one zahtjevnije terene kao što su brdovita, šumska područja gdje zapravo do potpunog izražaja dolazi individualan rad pojedinca, rekao je u veljači u Sisku na svečanosti u Sisku održane u povodu 20 obljetnice osnivanja Hrvatskog centra za razminiranje, ministar unutarnjh poslova Davor Božinović.

Minski sumnjiva površina (MSP) na prostoru Republike Hrvatske iznosi: 404,50 km2 kao rezultat aktivnosti humanitarnog razminiranja i općih izvida. Minski sumnjivi prostor obuhvaća 9 županija 58 gradova i općina koji su zagađeni minama i neeksplodiranim ubojnim sredstvima. Pretpostavlja se da je MSP zagađen s cca 38.463 mina.

Minsko sumnjivi prostor zagađen je i velikim brojem neeksplodiranih ubojnih sredstava, posebno u područjima intenzivnih borbenih djelovanja tijekom Domovinskog rata. Cjelokupni MSP na teritoriju Republike Hrvatske obilježen je s više od 13.537 oznaka upozorenja na minsku opasnost.

Na području naše županije potrebno je razminirati još oko 70 kvadratnih kilometara minski sumnjivog područja, od čega najviše na područjima koja teritorijalno pripadaju Gradu Petrinji i Općini Dvor.

 

P1050645

 

Gradonačelnik grada Petrinje i saborski zastupnik Darinko Dumbović  u prigodi ovoga dana zahvalio se svima koji pomažu u rješavanju minskoga problema.

 

 

Dumbović podsjeća kako je samo u petrinjskom naselju Mošćenica od  1991. godine od mina stradalo 36 osoba. Mošćenica tako uz spomenik poginulim hrvatskim braniteljima ima u spomenik za 12 žrtava mina.

 

Mine 1

 

Moramo se ponašati odgovorno prema prostoru i građanima koji žive na tom prostoru, preuzeli smo kao političari tu obavezu, istaknuo je Darinko Dumbović. Ovaj dan neka senzibilizira sve dobre ljude i:

 

 

doniranje

 

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić podsjetio je kako su se aktivnosti oko razminiranja prostora u našoj županiji intenzivirale

 

 

Iz ove dvije faze projekta ostaje još za razminirati dio pretežno šumskog područja.

 

 

Nažalost, od 1996. godine ukupno je od mina stradalo 595 osoba, od kojih 203 smrtno. Obavljajući svoj posao stradalo je i 130 pirotehničara, od kojih je njih 38 izgubilo život.

 

 

Sisačko-moslavačka županija jedina je hrvatska županija koja iz svog proračuna izdvaja sredstva za razminiranje, podsjetio je župan Žinić. Ono što je najvažnije, dodaje župan, je da je opasnost od mina otklonjena od naseljenih područja

 

 

Podsjetimo i na izjavu ravnatelja HCR-a Zdravka Modrušana koji je rekao kako se zbog povećanih financijskih sredstava očekuje brži tempo razminiranja, no Hrvatska ipak neće uspjeti ispuniti uvjet iz Otavske konvencije o završetku razminiranja do ožujka 2019. godine.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.