Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Kutina

Državno natjecanje učenika SSS u disciplini ekološki tehničar

Razumijevanje načela zaštite okoliša i zdravlja!

Razumijevanje načela zaštite okoliša i zdravlja!

Tehnička škola Kutina bila je domaćin Državnog natjecanja učenika srednjih strukovnih škola u disciplini ekološki tehničar. Škola domaćin je natjecanje realizirala u suradnji s Agencijom za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

 

3

 

Dvodnevno natjecanje koje okuplja najbolje učenike srednjih škola iz navedenog zvanja iz cijele Hrvatske, održava se u kontinuitetu već 11 godina.

Posebnost ovoga zanimanja za koje se učenici stručno osposobljavaju po završenoj srednjoj školi prije svega je razumijevanje načela zaštite okoliša i zaštite zdravlja, što uključuje širi spektar kompetencija iz prirodnih i tehničkih znanosti.

Ravnatelj Tehničke škole Kutina Ante Dževlan na svečanom je otvorenju natjecanja izrazio dobrodošlicu svim profesorima i učenicima, te članovima povjerenstava, ali i zahvalio svim sponzorima, predstavnicima gospodarskog i političkog života, Gradu Kutini i Sisačko moslavačkoj županiji na podršci.

Tamara Hudolin viša je stručna savjetnica u Agenciji za obrazovanje, te predsjednica državnog povjerenstva, prilikom otvorenja je rekla: “Natjecanje promovira izvrsnost, kreativnost i potiče obrazovanje u srednjim strukovnim školama. Od 10 škola koje obrazuju učenike za ovo zvanje na državno natjecanje plasiralo se 7 učenika iz 7 škola u pratnji mentora. I ovo je zasigurno jedan vid popularizacije strukovnog obrazovanja“.

Skup je pozdravio i predsjednik Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Sisak, Boris Mesarić, koji je i kao gospodarstvenik izrazio podršku Tehničkoj školi navodeći Kutinu kao jedan od rijetkih preostalih gradova s ozbiljnom procesnom industrijom. Struku ekološki tehničar vidi kao izuzetno važnu, jer uz ostalo ima značajnu ulogu i u proizvodnji hrane kao važnog resora kako danas, tako i u budućnosti.

U ime Grada Kutine obratio se gradonačelnik Zlatko Babić koji je “svojoj”, Tehničkoj školi, dao bezrezervnu podršku, tim više što je riječ o obrazovanju kadrova tehničke i kemijske struke koji su deficitarni na tržištu rada.

 

2

 

Državno natjecanje otvorio je zamjenik sisačko-moslavačkog župana Ivan Celjak. Uz podršku učenicima na samom natjecanju Celjak je istaknuo kako Sisačko-moslavačka županija potiče i prepoznaje važnost strukovnih obrazovanja, dodavši kako je prošle godine SMŽ uložila oko 35 milijuna kuna sredstava za kapitalne investicije u obrazovanju, dok će ove godine ona dosezati 55 milijuna kuna.

 

4

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.