Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Neizvjesnost u Jasenovcu i dalje traje

Visok vodostaj, oštećene prometnice, odsječena naselja

Visok vodostaj, oštećene prometnice, odsječena naselja

Nastavlja se neizvjesnost na području Općine Jasenovac gdje već danima traje borba s vodom rijeke Save i Une. Vodostaje se zaustavio na 928 centimetra, lagano je u padu no mještani najugroženijih naselja, Mlake, Košutarice i Uštica još ne mogu odahnuti, kao i mještani sela Trebež, Puska, Kraplje, Drenov Bok, Višnjica i Tanac.

Na terenu su pripadnici Hrvatske vojske, vatrogasci, HGSS, mještani koji pomažu u punjenju vreća pijeskom, djelatnici Vodoprivrede, Hrvatskih voda i  druge službe koje se svim snagama bore protiv nabujalih rijeka.

 

2

 

Kako bi se rasteretio pritiska na nasipe, voda je pušten i u retencije Lonjskog i Mokrog polja, no vodostaj je još u blizini krune nasipa.

Župan Ivo Žinić na Stožeru za obranu od poplava rekao je kako nema opasnosti za stanovništvo i da je uz angažiranje svih situacija pod kontrolom, te dodao

 

 

Na mjestima gdje je voda poplavila dvorišta kuća, izbacuje se pumpama, a za gradnju zečjih nasipa  ima dovoljna količina vreća i pijeska.

 

1

 

Mještani sela Mlaka danima okruženog vodom suočavaju se s novim valom, zaobalnim vodama koje dolaze iz Mokrog polja. Župan ističe kako je situacija tamo trenutno najozbiljnija

 

 

Dodatne snage prebačene su u tom pravcu, tako i vatrogasci Vatrogasne zajednice Grada Novske. Kako je rekao Davor Štimac, predsjednik, od jučer je na tom području 19 vatrogasaca s dva čamca. Angažirani su na podizanju dodatnih nasipa, a napominje da imaju u pripravnosti još ljudi i 7 pumpu za izbacivanje vode.

Pomoć  jasenovačkim vatrogascima pristigla je iz Zagreba. Gradonačelnik Milan Bandić uručio je pomoć, gumene čizme i pumpe za vodu. Za obranu od poplave, ponudio je i ostalu pomoć općinskoj načelnici Mariji Mačković.

 

5

 

Više čamaca HGSS-a u stalnom su plovu od Košutarice prema Mlaki. Osim što prevoze vreće s pijeskom,  dostavljaju hranu i ostale potrepštine mještanima. Na tome je od prvog dana uključen i Crveni križ Novska. Ravnatelj Zoran Prpić tom je prilikom rekao,

 

 

I kroz Košutaricu voda na više mjesta probija betonske barijere poplavljujući cestu. Starije mještanke kažu da ne pamte da je Sava ikada bila tako visoka. Nije im lako noću i često pogledavaju kroz prozor kolika je voda.

 

3

 

Tijekom jučerašnjeg dana voda je počela plaviti i dio prometnice Državne ceste prema Jasenovcu, poslije kanala Strug,  što je u popodnevnim satima zaustavljano postavljanjem barijera od vreća s pijeskom.

 

7

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.