Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

Pristiglo 1315 filmova iz cijelog svijeta

Filmovi, izložbe, tribine i filmske radionice – sve je to SEFF

Filmovi, izložbe, tribine i filmske radionice - sve je to SEFF

Jedanaesto izdanje Smaragdnog eco film festivala je do 15. veljače zaprimilo 1315 filmova iz cijelog svijeta. Selektirano je 68 filmova koji će se ocijeniti kroz tri kategorije; animirani, kratkometražni i dugometražni film o zaštiti okoliša i prirode. Najbolji filmovi će biti nagrađeni plaketom festivala. Tijekom svog trajanja od 4.do 11. lipnja, festival će se održati u nekoliko gradova; Gospiću, Perušiću, Otočcu, Rudopolju, Hrvatskoj Kostajnici i Zagrebu.

Bilo je jako teško selektirati filmove, jer su svi bili izvrsni. – rekao je Daniel Pavlić, organizator festivala. – Ekološki problemi su zaista vidljivi i filmaši ih zaista dobro aktualiziraju kroz medij filma. Ti filmovi bude svijest našoj publici, te ih potiču da kroz lokalne akcije djeluju na globalnoj razini. Stoga naš festival nije samo još jedan filmski festival, nego je vrlo edukativan i namijenjen ponajprije za buduće generacije koje još stignu svojim djelovanjima učini našu planetu pogodnijom za život.

Osim što će se prikazivati selektirani filmovi, kao posebna projekcija je najavljen film „Una- the One“ njemačkog redatelja JonasaBorinskog, koji govori o ruti kojom je festivalski tim prolazio godinama održavajući ovaj jedinstveni putujući festival ekoloških filmova.

 

38485033074_d092fa7e96_b

 

Festivalski tim sačinjen od filmskih redatelja, direktora međunarodnih eko filmskih festivala i zaljubljenika prirode koristi bicikle kako bi posjećivali mjesta  u kojima prikazuju filmove, organiziraju izložbe, tribine i filmske radionice. SEFF je u tome jedinstven u svijetu, a član je mreže Greenfilmnetwork koja okuplja četrdesetak svjetskih eko film festivala.

Do lipnja moramo odlučiti koji su filmovi najbolji. Od toliko dobrih filmova, biti će to težak zadatak za mene i moje kolege, članove žirija.– kaže Eleonora Isunza Gutierrez, direktorica meksičkog festivala Cinema Planeta koja je najavila svoj dolazak na SEFF. – Radujem se dolasku u Hrvatsku, u kojoj nisam nikada bila. SEFF je jedan od onih pravih aktivističkih festivala koji djeluje na publiku jer jedino tako možemo primjerima iz svijeta potaknuti razmišljanja o promjeni klime koja je naša stvarnost.

Pored Eleonore, ove godine je najavljen dolazak i ostalih članova žirija iz Portugala, Španjolske, USA, Dominikanske Republike, Irana, Rusije i Srbije, ali i redatelja koji će doći iz Njemačke, Pakistana, Italije,  Islanda i ostalih zemalja. Festivalski partner je ECOZINE iz Zaragoze u Španjolskoj, pa će tako tijekom trajanja festivala, publika imati priliku vidjeti izbor njihovih nagrađenih filmova. Autor ovogodišnjeg vizuala festivala  je Vibor Juhas, umjetnik, animator  i ilustrator iz Pule.

Smaragdni eco film festival je pod pokroviteljstvom Hrvatskog audiovizualnog centra, a u organizaciji EKS ekološko kulturne scene iz Hrvatske Kostajnice.


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.