Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Petir o stanju u sisačkoj Rafineriji i kutinskoj Petrokemiji

Hrvatska zastupnica u EP Marijana Petir gostovala u programu Quirinus radija

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir gostujući u programu Quirinus radija komentirala je aktualna pitanja i gospodarsku situaciju u Sisačko-moslavačkoj županiji, osobito u kutinskoj Petrokemiji te u Sisačkoj rafineriji.

„Voljela bih da umjesto prepucavanja koja gledamo u posljednje vrijeme između grada Siska i Sisačko-moslavačke županije svjedočimo konstruktivnom dijalogu jer je to nužno potrebno kako bi pomogli radnicima. Svatko tko imalo razumije što znači FCC postrojenje i HDS jedinica za rafineriju zna da radnici ne pušu na hladno i da nije riječ samo o 40 radnih mjesta. Za one na koje se to odnosi i za njihove obitelji to predstavlja cijeli život“, rekla je eurozastupnica Petir.

„Ovdje je riječ o tome da postoji mogućnost da se nešto što predstavlja bazičnu industriju u rafineriji zatvori te je pitanje što će biti s budućnošću rafinerije. A zatvaranje rafinerije nije nešto što može doprinijeti stabilnoj ekonomskoj i socijalnoj slici Grada Siska i Sisačko-moslavačke županije“, napomenula je Petir.

Ona smatra da bi župan Ivo Žinić i gradonačelnica Kristina Ikić Baniček s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem i radnicima trebali sjesti za stol i vidjeti koja se rješenja mogu ponuditi i što možemo očekivati u bližoj budućnosti. Također je iskazala zabrinutost jer apsolutno nikakav potez nije povučen protiv MOL-a koji je prema ugovoru bio obvezan ulagati u modernizaciju rafinerije.

„Zadnji novac za modernizaciju rafinerije Sisak uložen je u mom mandatu kao predsjednice saborskog odbora za zaštitu okoliša, oko 118 milijuna eura. Tada smo insistirali na izvješćima o ulaganjima svakih šest mjeseci i ulaganja su se odvijala, no MOL nakon toga nije ispunio apsolutno nikakve obveze i trebalo je povući konkretnije poteze koji su izostali“, rekla je Petir.

Petir EPP

Kad je u pitanju stanje u kutinskoj Petrokemiji, Petir je rekla kako agonija traje dugo pri čemu je sasvim sigurno najteže samim radnicima.

„Vidimo da se situacija s plinom ponavlja iz godine u godinu te radnici, ali i cijeli sustav doživljavaju stresove“, kazala je Petir. „Nije mi jasno kako tvrtka u 80 postotnom vlasništvu države ne može s državnom tvrtkom koja joj isporučuje plin doći do adekvatnog rješenja i modela“, rekla je Petir i pozvala Vladu RH da se uključi u rješavanje tog problema. Također se osvrnula i na odlagalište fosfogipsa kazavši: „Kad sam bila zastupnica u Hrvatskom saboru insistirala sam da se odlagalište fosfogipsa stavi na listu projekata koji bi bili financirani od strane države, i to je učinjeno, no nakon promjene vlasti on je ponovno maknut s liste te je sav teret sanacije odlagališta nametnut Petrokemiji koja i bez toga ne može pokriti sve financijske obveze“.

Ona se također osvrnula i na izuzeće od plaćanja penala za emisije stakleničkih plinova za koje se s kolegama uspjela izboriti u Europskom parlamentu u Bruxellesu.

„Petrokemija bi od prošle godine morala plaćati penale za emisije stakleničkih plinova jer se nije dogodila potrebna modernizacija, a Petrokemija nije nažalost niti usklađena s  okolišnom dozvolom. Tražili smo izuzeće za petrokemijsku i za cementnu industriju i dobili ga, no ono neće trajati zauvijek i mora se osigurati novac za dodatna ulaganja“, rekla je Petir. Ona je pozvala Vladu Republike Hrvatske da nađe što je moguće prije rješenje za dokapitalizaciju i restrukturiranje kutinske Petrokemije jer kad je riječ o Petrokemiji, riječ je o cijelom gradu Kutini koji o njoj ovisi, kao i o poljoprivredi kojoj Petrokemija treba.


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.