Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Hrvatska se nametnula kao lider humanitarnog razminiranja

20 godina Hrvatskog centra za razminiranje

20 godina Hrvatskog centra za razminiranje

Borba sa minski sumnjivim područjima traje još od Domovinskog rata, a posljednjih 20 godina sustavno u organizaciji Hrvatskog centra za razminiranje (HCR), iz kojega ističu kako je kroz to vrijeme izgrađen jedinstven, inovativni sustav koji danas koriste i mnoge druge zemlje, a Hrvatska se na taj način nametnula kao lider humanitarnog razminiranja.

Istaknuto je ovo u ponedjeljak, 19.veljače u Sisku na svečanosti obilježavanja  20 godišnjice osnivanja Hrvatskog centra za razminiranje. U devet hrvatskih županija, odnosno 58 gradova i općina stalo je još 405,9 kvadratnih kilometara minski sumnjivog prostora, kazao je ravnatelj HCR-a Zdravko Modrušan:

 

 

Uskoro će biti odobren i projekt za razminiranje na području Osječko-baranjske županije vrijednosti 235 milijuna kuna, te još jedan veliki projekt:

 

 

Podsjetio je kako su gotovo sve poljoprivredne površine razminirane sredstvima iz Europske unije.

 

P1160842

 

Sisačko-moslavački župan izrazio je zadovoljstvo što je posljednjih godina u našoj županiji smanjena minsko-sumnjiva opasnost. Bili smo županija najzagađenija minama, i to na područjima u neposrednoj blizini naselja:

 

 

U našoj županiji ostalo je još 70 kilometara kvadratnih  nerazminiranog šumskog područja, zaključio je župan.

 

P1160904

 

Borba sa minski sumnjivim područjima kontinuirani je rad nadležnih institucijaod kraja Domovinskog rata. U tom području hrvatski pirotehničari, ali i cjelokupni sustav s HCR-om na čelu obavili su sjajan posao, on nije završen, rekao je u Sisku  ministar unutarnjih poslova Davor Božinović:

 

 

Naši pirotehničari su stjecajem okolnosti oni koji imaju ogromno iskustvo i znanje i pouzdajem se u njihov rad u godinama koje dolaze, naglasio  je ministar Božinović, zahvalivši se svima koji su u ovih dvadeset godina radom u HCR-u dali svoj doprinos.

 

 

Od 1996. godine ukupno je , od mina, stradalo 595 osoba od kojih 203 smrtno.Obavljajući svoj posao stradalo je 130 pirotehničara , od kojih je 38 izgubilo živote.

 

Na svečanosti , kojoj je nazočila i predsjednica Upravnog vijeća HCR-a Đurđa Adlešič , posebno se HCR zahvalio partnerima, investitorima i donatorima na društvenoj odgovornosti, kao i svim dionicima sustava protuminskog djelovanja , iznad svih pirotehničarima na njihovom nesebičnom obolu za Hrvatsku bez mina.

 

P1160833 P1160854 P1160843
P1160845 P1160873 P1160915

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.