Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Kraljevski kolač

Uz blagdan Sveta tri kralja

Uz blagdan Sveta tri kralja

Kako dočekati Sveta tri Kralja 6. siječnja ako ne Kraljevskim kolačem. Dreikönigskuchen pripremljen na ovaj način i ispečen u obliku sunca je tipičan za Švicarsku i dijelove Njemačke.

Pod istim imenom ali drugim oblicima je poznat u mnogim zemljama, od Francuske i Engleskoj pa do Portugala i Meksika. Oko Silvestrova je Lisabon bio prepun ovih kolača  koji se nazivaju Bolo Rei i izgledom podsjećaju na krunu s dragim kamenjem. U Francuskoj se pak jedu dvije vrste kolača, na sjeveru izuzetno ukusni Galette des Rois s marcipanskim punjenjem te na jugu Gâteau des Rois. Za većinu (ako ne i sve) je tipično u tijesto prije pečenja staviti porculansku figuricu kralja, zrno graha ili badem. Osoba koja figuricu nađe postaje jednodnevni kralj. Navodno se ovaj običaj razvio još iz starorimskih Saturnalija.


Sastojci:

500 g brašna

100 g šećera

30 g svježeg kvasca

žlica soli

230 ml mlijeka

60 g maslaca

1 jaje

60 g kandiranih trešanja (može se dodati i suhe narezane smokve)

60 g kandirane narančine korice

1 zrno graha, ili neoljušteni badem

 

Za premaz i posipanje:

jaje izmućkano sa žlicom vode ili mlijeka

1-2 žlice listića badema

2 žlice krupnog šećera

 

Priprema:

Pomiješati žlicu šećera s malo mlakog mlijeka, dodati razmrvljeni kvasac i pokriti tanjurićem te ostaviti da se diže.
Brašno pomiješati sa soli i šećerom. Zagrijavati mlijeko i maslac kako bi se maslac otopio.
Ohladjeno mlijeko i zapjenjeni kvasac dodati brašnu i umijesiti glatko tijesto. Dodati kandirane trešnje i oblikovati kuglu. Pokriti u zdjeli prozirnom folijom te pričekati da se volumen udvostruči.

Tada oblikovati jednu veću kuglu i od ostatka tijesta oblikovati 6 ili 8 (po želji) manjih kuglica te poslagati u obliku sunca (ili cvijeta). U jednu od kugli sakriti grah ili badem (ili porculansku figuricu). Pripaziti da između manjih kuglica ostane malo prostora za daljnje dizanje tijesta. Utisnuti po površini tijesta komadiće kandirane narančine korice ili ostalog kandiranog voća koje uspijete nabaviti. Zagrijati pećnicu na 190°C a tijesto prekriti i pustiti neka se još diže dvadesetak minuta.

Premazati cijeli kolač razmućenim jajetom (uz dodatak mlijeka ili vode) te posuti listićima badema i krupnim šećerom. Peći 25-30 minuta i nakon toga ostaviti u pritvorenoj pećnici.

U slast i sretno kraljevanje!


 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.