Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Istraga protiv šestorice zapovjednika tzv. Srpske vojske Krajine

Zbog raketiranja Siska i šire okolice 1993. i 1995. godine

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je zbog raketiranja šireg područja Siska 1993. i 1995., u kojima je ubijeno osam civila i pogođeno više civilnih objekata, pokrenulo istragu protiv šestorice zapovjednika tzv. Srpske vojske Krajine, među kojima je prvoosumnjičen ‘krajinski’ general Milan Čeleketić kojemu se u odsutnosti već sudi i za raketiranje Zagreba 1995.

Osim Čeleketića istragom je obuhvaćen i ratni zapovjednik petrinjskog garnizona Slobodan Tarbuk koji je ranije pravomoćno osuđen zbog zločina nad hrvatskim civilima na petrinjskom području. Ne navodeći identitete osumnjičenih, tužiteljstvo je izvijestilo da je zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva pokrenulo istragu protiv šestorice srpskih državljana u dobi od 69 do 72 godine.

Osumnjičeni su izdali zapovijed tijekom oružanog sukoba između oružanih snaga Republike Hrvatske i oružanih snaga tzv. Republike Srpske Krajine iako su prema sumnjama tužiteljstva bili svjesni da bi zbog velike koncentracije civilnog stanovništva u gradu Sisku i okolnim naseljima nasumična topnička paljba mogla prouzročiti prekomjerne ljudske gubitke i značajna oštećenja na civilnim objektima.

Ispunjavajući zapovjedi podređeni vojnici pogodili su i oštetili više civilnih objekata u čijoj blizini nije bilo legitimnih vojnih ciljeva pri čemu je poginulo osam i ranjeno deset civila.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.