Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

“Zajedno u različitosti”

Uvođenje inovativnih praksi u nastavu njegovanja jezika i kulture nacionalnih manjina

Uvođenje inovativnih praksi u nastavu njegovanja jezika i kulture nacionalnih manjina

Prigodnim programom pod nazivom „Zajedno u različitosti“,  u petak 08. prosinca završena je prva mobilnost učenika i nastavnika u okviru istoimenog projekta iz programa Erasmus+ K219 kojeg provodi OŠ Josipa Kozarca, Lipovljani u suradnji s partnerskim školama iz Poljske, Rumunjske i Bugarske.

 

DSCN5552

Tijekom sedmodnevnog boravka 17 učenika i 9 učitelja iz partnerskih zemalja sudjelovali su na oglednim satima i radionicama iz češkog, slovačkog i ukrajinskog jezika ali i na nastavi iz ostalih predmeta. Sudjelovali su i na brojnim zajedničkim radionicama te sastancima, gdje su razmjenjivali iskustva kako bi poboljšali nastavne procese.

Svakodnevno poslije školskih sadržaja, gosti su imali priliku uživati u različitim zabavnim i društvenim sadržajima. Organiziran im je prijem kod načelnika Općine Lipovljani Nikole Horvata, predstavile su im se udruge nacionalnih manjina s područja Općine i KUD Lipa. Posjetili su Slovačku kuću, adventski sajam u Lipovljanima te gradove Kutinu i Zagreb.

 

DSCN5508

Posljednji dan bio je rezerviran za zajedničko druženje  sudionika i prigodni program koji su priredili učenici i nastavnici škole. Radnja predstave odvijala se u vidu putovanja kroz Bugarsku, Rumunjsku, Poljsku i Hrvatsku, a kroz slike željele su se prikazati znamenitosti, kultura i običaji svake od tih zemalja što je, kod svih prisutnih u ispunjenoj  sportskoj dvorani škole, izazvalo posebno veliko oduševljenje, ali i emocije.

 

DSCN6420

Jedan od ciljeva ovog projekta je i uvođenje inovativnih praksi u nastavu njegovanja jezika i kulture nacionalnih manjina, povećanje broja učenika koji polaze nastavu za nacionalne manjine te izrada udžbenika za učenike i priručnika za nastavnike jezika nacionalnih manjina. Upravo kroz suradnju i razmjenu iskustava s drugim školama koje provode slične programe za nacionalne manjine pridonijet će se razvoju novih i inovativnih praksi u provođenju nastave. Projektom su planirana 4 transnacionalna sastanka i 4 transnacionalne mobilnosti.  Sljedeći sastanak održati će se 7. i 8. ožujka 2018. godine, a transnacionalna mobilnost od 23. do 27. travnja 2018. godine u Bugarskoj.

 

Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Još vijesti

Copyright © 2023 Quirinus Portal Sva prava pridržana.