Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Slatki božićni kruh

Stollen, Stutenbrot, Striezel

Stollen, Stutenbrot, Striezel

Slatki božićni kruh tradicionalna je njemačka božićna poslastica koja ima doista dugu tradiciju i koja je poznata pod raznim imenima. Tako ćete moći čuti za: StollenDresden Stollen, StrutzelStriezelStutenbrot ili pak  Christstollen, što su sve nazivi za istu stvar – slatki božićni kolač koji svojim karakterističnim oblikom simbolizira maloga isusa zamotanog u plahte ili pelene.

Glavna je karakteristika ovog kolača to da sadrži puno kandiranog voća (grožđice, suhe marelice, brusnice, ušećerene narančine i/ili limunove korice, bademe) i da mu je površina omotana baršunastim i debelim slojem mirisnog šećera u prahu. U nekim se krajeva Stollen radi sa kvascem, kao klasično slatko dizano tijesto, a ponegdje ga rade bez kvasca koristeći samo prašak za pecivo.

Za Stollen je također bitno znati da ga je nakon pečenja potrebno držati zamotanog u vrećicu ili foliju jer će tako najbolje zadržati svježinu i podatnost, pa ga nikad ne treba narezati na mnogo komada i ostaviti na pladnju jer će se prosušiti i neće biti tako fino  kao kada narežete svježe komade. Božićni će kruh biti još sočniji ubacite li u smjesu dobar dio kiselog vrhnja ili pak svježeg kravljeg sira.

Sa začinima također možete varirati i koristiti ono što vam odgovara – od cimeta, kardamona ili pak ribane limunove korice ili ne morate ništa od navedenoga, a poznati su također Stolleni sa punjenjem od marcipana, pa tko voli nek’ izvoli, mogućnosti je bezbroj! Božićni kruh također možete iskoristiti kao originalni božićni poklon dragim ljudima ako napravite male kruščiće i umotate ih u prozirni celofan te zavežete na rubovima blještavim ukrasnim vrpcama – originalno, efektno i jako, jaaaako fino.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.