SAJAM_05

U organizaciji Grada Novske, Udruženja obrtnika I Turističke zajednice Grada Novske, na dvodnevnom „Sajmu obrtnika Novska 2017“, predstavlja se pedesetak izlagača.  Zastupljene su tvrtke, obrtničke radnje, Obiteljska poljoprivredna gospodarstva i Srednja škola Novska sa strukovnim zanimanjima.

Izlagače i posjetitelje na svečanom otvorenju pozdravili su Željko Pugelnik, predsjednik novljanskog Udruženja obrtnika, Violeta Jelić, glavna tajnica HOK-a, a „Sajam obrtnika Novska 2017“, otvorio je Marin Piletić, gradonačelnik.

 

SAJAM_02

 

– Naše tvrtke proizvode najbolji parket u Europi, tkanine odlaze diljem svijeta, izvozimo najbolji pelet, naši poljoprivredni proizvođači proizvode kvalitetna vina, med. Novljansko gospodarstvo i obrtništvo je žilavo kao naš slavonski hrast, između ostaloga je rekao gradonačelnik. Kako je rečeno, na Sajmu je izložen samo dio mogućnosti novljanskih obrtnika i gospodarstva

 

SAJAM_01

 

Predsjednik HOK-a Sisak Boris Mesarić, kaže kako obrtništvo prolazi jedno teško razdoblje, ali da se stanje popravlja.

 

SAJAM_03

 

– Naši obrtnici imaju problema, posebno danas, a to je nedostatak kvalificirane radne snage. Nažalost i naše školstvo je išlo krivim smjerom. Percepcija je da su majstorska zanimanja manje cijenjena. Djelatnici u obrtništvu su manje plaćeni, a treba nagraditi proizvodni rad jer bez stvaranja nove vrijednosti nažalost društvo ne može naprijed, istaknuo je Mesarić.

 

SAJAM_10

 

Među izlagačima priliku pokazati svoje djelatnosti bili su i učenici Srednje škole Novska, strukovnih zanimanja, bravari, stolari, prodavači i ekonomisti. Iako se osjeti smanjenje broja učenika u zanatske struke, prije tri godine u školi su pokrenuli razred strojarskih tehničara. Vršiteljica dužnosti ravnateljice Danijela Pauković, naglašava kako su upravo ovakvi sajmovi prilika da se učenici zajedno sa svojim profesorima prezentiraju, svoje djelatnosti na zanimljiv i praktičan način.

 

SAJAM_14

 

Tijekom održavanja „Sajma obrtnika Novska 2017“, održane su modne revije, predstavili su se, Tradicijsko obiteljsko obrtničko tkanje “Ruža” Novska i Tekstilna tvrtka  „Amadeus“ , a predavanje o gljivama održao je Matija Josipović, gljivar i autor više knjiga, o vinima Vlatka Grgić, enologinja kao i Ivica Florijanović, vinar, dok je Županijska razvojna agencija „Si-Mo-Ra“, predstavila mjere „Poticajna sredstva za razvoj malog i srednjeg poduzetništva“.


 

Sajam obrtnika Novska 2017
0.00(0 glasova)
Komentara(0)

Napišite komentar