stjeptekst

Sisak: Jednoglasnom odlukom 25 vijećnika na 5. Sjednici Županijske skupštine usvojen je rebalans županijskog Proračuna za 2017.godinu kojim su ukupni prihodi i primici kao i ukupni rashodi i izdaci smanjeni sa 809,4 milijuna kuna na 763,6 milijuna kuna, dakle za 45,8 milijuna kuna.

Ivan Crnac, pročelnik Upravnog odjela za proračun, financije, javnu nabavu i imovinu,pojašnjavajući rebalans naznačio je kako je nužan zbog usklađenja rashoda za decentralizirane funkcije školstva, zdravstva i socijalne skrbi s minimalnim financijskim standardima kako bi se sva sredstva utrošila do kraja ove godine kao i usklađenja prihoda i rashoda iz tekućih i kapitalnih pomoći iz državnog proračuna i od institucija i tijela Europske unije.

 

Sisak: Na sjednici Županijske skupštine Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županije SIMOR-a postala je Javna ustanova, odlučilo je tako jednoglasno 23 vijećnika. SIMOR-a je od 2010.godine registrirana kao regionalni koordinator u našoj županiji. Kako je pojasnio Marijan Belošević, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, regionalni razvoj i fondove EU, došlo je do izmjena Zakona o regionalnom razvoju Hrvatske.Nakon osnivanja nove Javne ustanove nadzor nad tom ustanovom obavljati Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU. Za privremenog ravnatelja nove javne ustanove imenovan je Mario Čelan.

 

Novska: Završeno je asfaltiranje ceste u Kozaricama. Uređeno je 600 metara ceste u gornjem dijelu naselja prema naftnim bušotina INE.

Dio prometnice iz pravca Novska u Kozarice već je ranije obnovljen, a ove godine i dio ceste od središta Kozarica prema Lipovljanima financirano iz proračuna županije i ŽUC-a. Prema riječima Marina Piletića, gradonačelnika Novske ,  u Kozaricama će se urediti i cesta kroz naselje prema crkvi  sv. Petra i Pavla, čime bi se u narednoj godini završila obnova prometnica kroz naselje.

 

Sisak: U prostorijama Državnog arhiva u Sisku  održano je predavanje o liku i djelu Janka Stjepušina,rođenog Petrinjca koji je ostavio veliki trag u našoj kulturi i umjetnosti.  O Stjepuštinu koji je u Sisku 1891.godine osnovao tvornicu tamburica koja je radila sve do 1925.godine govorio je povjesničar, profesor Ivan Rizmaul.

U spomenutoj tvornici Stjepušin je godišnje proizvodio  više od četiri tisuće tamburica koje je uglavnom izvozio diljem svijeta. Svoje je instrumente izlagao na brojnim izložbama, a medalje za svoj rad dobioje  na  Milenijskoj izložbi u Budimpešti 1896.godine i na Pariškoj svjetskoj izložbi 1900.godine. Rođeni Petrinjac bio je učitelj plesa, bavio se skladanjem, bio je vlasnik prvog hrvatskog tamburaškog časopisa „Tamburica“, objavio je više od 300 tamburaških partitura.

 

 

 

 

KRATKE VIJESTI – 22.12.2017.
0.00(0 glasova)
Komentara(0)

Napišite komentar