Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

KRATKE VIJESTI – 20.12.2017.

Usvojen Proračun Grada Popovače za 2018.godinu

Usvojen Proračun Grada Popovače za 2018.godinu

Sisak: Policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke dovršili su kriminalistička istraživanja vezana za kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, koja su sredinom rujna 1991. godine počinjena na području Hrvatske Kostajnice. Na tiskovnoj konferenciji u Sisku o tijeku kriminalističkih istraživanja govorili su načelnik Sektora općeg kriminaliteta, terorizma i ratnih zločina Ravnateljstva policije Krešimir Mamić i načelnik PU sisačko-moslavačke Luka Pešut

U sklopu kriminalističkih istraživanja utvrđeno je da su 81-godišnjak (tada komandant štaba TO) i 65-godišnjak (tada član štaba TO i zapovjednik vojne policije tzv. SAO Krajine), organizirali i vodili zarobljavanja većeg broja pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske i civila na području Hrvatske Kostajnice. Iz skupine zarobljenih izdvojeno je 11 pripadnika Oružanih snaga (djelatnih i pričuvnih pripadnika MUP-a te djelatnika HV-a) i četiri civila, koji su potom likvidirani i pokopani u dvije masovne grobnice na području općine Donji Kukuruzari.

Pronađeni su i ekshumirani posmrtni ostaci 12 osoba, dok posmrtni ostaci ostale trojice (dvojice pripadnika MUP-a i jednog civila) do sada nisu pronađeni te se vode na popisu nestalih osoba.

 

Sisak: U povodu nadolazećih božićnih i novogodišnjih blagdana, Sisačko- moslavački župan Ivo Žinić organizirao je svečani prijem. Domjenak koji je sada već postao tradicija privukao je velik broj osoba iz kulturnog, gospodarskog i društvenog života  gradova i općina u županiji. Svi smo se okupili, istaknuo je domaćin- župan Žinić, kako bismo  si uputili izraze zahvalnosti za partnerski odnos u protekloj godini te razgovarali o suradnji u novoj, 2018. godini:

Župan je istaknuo  najvažnije projekte ostvarene ove godine, te najavio i neke za iduću godinu poput  izgradnju Središnjeg paviljona OB“ dr. Ivo Pedišić“ ,Znanstveno kulturnog  i obrazovnog centra, Centra braće Radić, te realizaciju projekta „Baština Zrinskih- budućnost Banovine“.

Dodjeljene su i nagrade Sisačko- moslavačke županije. Nagradu za iznimna postignuća u prošloj godini dobili su Nenad Ostojić, Josip Lenac i Folklorni ansambl „Ivan Goran Kovačić“ iz Siska. Nagrade za životno djelo dobili su posthumno Željko Nenadić i prof. Božidar Pintarić , koji se u ime nagrađenih i zahvalio.

 

Popovača: Sa 14 glasova za i tri suzdržana, Gradsko vijeće Grada Popovače usvojilo je Proračun za 2018. godinu.

Prihodovna strana Proračuna planira se u iznosu od 60,9 milijuna kuna. Obrazlažući prijedlog Proračuna gradonačelnik Josip Mišković naglasio je da u značajnoj mjeri izostaju planirane pomoći kapitalnim projektima iz domaćih i stranih fondova te do sada iznose tek oko 20%, no svaki projekt koji se planira prijaviti za financiranje, obvezno je uvrstiti u plan Proračuna. Realni Proračun, zaključio je, već par godina iznosi između 30 i 32 milijuna kuna. „U gotovo svim segmentima nastojalo se zadržati postojeća razina ili pak, u okviru mogućnosti, čak i smanjiti dosadašnja izdvajanja.

„Grad Popovača planira iduće godine i dodjelu nove stipendije za deficitarno zanimanje, konkretno za studente završnih godina medicinskog fakulteta. Zamišljeno je da uz jedan izdašniji iznos stipendije motiviramo naše studente, buduće liječnike, da svoju karijeru po završetku studija ostvare u NPB Dr. Ivan Barbot i ostanu živjeti ovdje”- rekao je gradonačelnik.

 

Novska: Učenici prvog razreda Katoličke osnovne škole u Novskoj pripremili su svoju prvu božićnu priredbu. nastup.

Pred roditeljima i publikom, na priredbu je došao i Antun Škvorčević, požeški biskup i osnivača njihove škole, učenici su izveli predstavu o Isusovom rođenju, prikazali pučki običaj i slavlje Božića, recitirali su i plesali .

Podsjetimo, partneri u osnivanju Katoličke osnovne škole u Novskoj bili su, Požeška biskupija, biskup msgr. Antun Škvorčević i Grad Novske, a u prvi razred krenulo je trinaest učenika.

 

Sisak: U Galeriji sv. Kvirin Doma kulture Kristalna kocka vedrine Sisak otvorena je 24. godišnja izložba radova članova Sisačke udruge likovnih umjetnika “Sulikum”.

Udruga djeluje od 1993. Godine i okuplja tridesetak članova. Na ovoj izložbi njih dvadeset i troje izložilo je po dva svoja rada. Izložba se može razgledati u prostoru Galerije sv. Kvirin do 10. siječnja.

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.