Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Božić je

Blagdan Isusovog rođenja

Blagdan Isusovog rođenja

Božić je, blagdan Isusovog rođenja. Većina kršćanskih crkvi slavi ga 25. prosinca i Božić je u mnogim državama svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, državni blagdan. Isusovo rođenje opisano je u Evanđeljima po Luki i Mateju, a Isusa Božjeg Sina rodila je Djevica Marija uz pomoć svog zaručnika Josipa u gradu Betlehemu. Anđeli su pastirima dojavili vijest o Isusovu rođenju i prvi su vidjeli malo djetešce, a kasnije je zvijezda repatica dovela do Isusa i sveta tri kralja.

Božić se kao kršćanski blagdan u svakom narodu obilježava na poseban način čineći dio njegove etnografske baštine.

Otajstvo Božića oblikovalo je vjerničko doživljavanje blagdana Božića hrvatskih katolika do te mjere da se opravdano govori o hrvatskom Božiću. Božić je naišao na odraz u književnosti, umjetnosti, a osobito spletu običaja i u božićnim pjesmama i melodijama.

Posebno su božićni običaji, a napose božićne pjesme, u stanju iz godine u godinu pobuditi vjerničko doživljavanje Božića, u pripravljanju na blagdan i u slavljenju blagdana. Svi ti običaji i pjesme uvjetuju pun odjek Božića u osobnom proživljavanju, ali i u obiteljskom i društvenom životu.


 

 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.