Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

U Popovači postavljen uređaj za praćenje koncentracije peludi

Nakon Siska 2006. i Kutine 2007.

Nakon Siska 2006. i Kutine 2007.

U prostoru Neuropsihijatrijske bolnice „Dr. Ivan Barbot“ Popovača postavljen je uređaj za praćenje koncentracije peludi alergogenih biljaka na području Grada Popovače.

Kako bi se osobama koje pate od peludnih alergija pomoglo u razdoblju cvatnje alergogenih biljaka, bitno je redovito izvješćivati javnost putem medija. Suradnjom botanike, meteorologije i alergologije u sezoni peludi se izrađuje peludna prognoza koja mnogim alergičarima olakšava prolaz kroz to razdoblje.

Metodologija za praćenje koncentracije peludi u zraku koju od 2006. godine primjenjuje Zavod za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije je volumetrijsko uzorkovanje i analiziranje uzoraka koje se primjenjuje i u svim zemljama Europske Unije. Djelokrug uređaja kreće se u promjeru od oko 10 – 30 km ovisno o smjerovima vjetra i drugim meteorološkim uvjetima.

Jedan uređaj postavljen je 2006. godine u Sisku na krovu Športsko rekreacijskog centra „Sisak“ na Trgu grada Heidenheima, a drugi 2007. godine u Kutini na krovu stambene zgrade u Ulici Petra Preradovića.

Zamjenik župana Roman Rosavec:

 

 

Zahvala Gradu Popovači:

 

 

Djelokrug uređaja kreće se u promjeru od oko 10 – 30 km ovisno o smjerovima vjetra i drugim meteorološkim uvjetima.

 

pelud00007

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.