Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

U Majuru blagoslovljen bijeli križ istine

Blagoslovu su nazočili brojni domaći vjernici te članovi Udruge „Hrvatski domobran“ iz Siska

Blagoslovu su nazočili brojni domaći vjernici te članovi Udruge „Hrvatski domobran“ iz Siska

Spomen-ploču i bijeli križ istine za 161 mještana Majura, Mračaja, Graboštana i Stublja stradalih tijekom i nakon Drugog svjetskog rata od partizana i četnika blagoslovio je, u petak 17. studenoga u Maji (župa Hrvatska Kostajnica), generalni vikar Biskupije mons. Marko Cvitkušić.

Blagoslovu su nazočili brojni domaći vjernici te članovi Udruge „Hrvatski domobran“ iz Siska, a na početku okupljene su pozdravili predsjednik Povjerenstva za označavanje stratišta Sisačko-moslavačke županije Josip Frković i načelnica Općine Majur Klementina Karanović koja je podsjetila na stradanje ovog kraja kroz povijest.

 

_MG_4259

 

Nakon blagoslova mon. Cvitkušić je u kapeli Sv. Mihaela predvodio i misu zadušnicu za ubijene, a u koncelebraciji bili su domaći župnik fra Stjepan Jambrošić i župni vikar fra Silvio Šćepanović.

U prigodnoj propovijedi generalni vikar je istaknuo da se blagoslovom bijeloga križa istine i spomen-ploče prisjećamo ubijenih i nestalih u Drugom svjetskom ratu i poraću iz Majura i okolnih naselja. Osvrnuvši se na pročitano Evanđelje, po njegovim riječima „našega Spasitelja Isusa sprovodna povorka u Nainu i smrt prijatelja Lazara duboko je ražalostila. Isus tješi rastuženu majku prije nego joj je sina uskrisio, a Lazaru vraća život, što je njegove sestre beskrajno obradovalo i utvrdilo u vjeri da je Isus Sin Božji. Isus je time svima poručio da smrt nema posljednju riječ. „Ta naša nestala i brutalno ubijena braća i sestre“, rekao je propovjednik „pripadali su Kristu po sv. krštenju, voljeli su svoj rod i hrvatsku grudu. Jer su drugačije mislili, osjećali i željeli, ubijeni su od hrvatskih mrzitelja na zvjerski način. Mi vjerujemo u njihovo uskrsnuće, inače naša molitva za njihov vječni spas kao i ovo naše današnje okupljanje ne bi imalo nikakvoga smisla. Smrt za njih nije kraj, već prelazak u kuću nebeskog Oca.“

 

_MG_4240

 

Na kraju mons. Cvitkušić je propovijed zaključio riječima: „Naša nas ubijena i nestala braća i sestre iz Majura i okolnih sela zadužuju da se borimo za istinu, pravdu i dostojanstvo hrvatskog čovjeka. Učimo se hrabrosti u borbi za istinu i pravdu, da nikada ne vjerujemo da nas neprijatelj može poraziti“.

(SV)


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.