Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

U EU ne smije postojati zemlja s potrošačima druge klase

“Potrebno učinkovitije nadzirati i tražiti bolja rješenja kako bi se nepoštenju stalo na kraj”

Europski je parlament na svojoj plenarnoj sjednici danas usvojio Uredbu Europskog parlamenta i Vijeća o suradnji između nacionalnih tijela odgovornih za provedbu zakona o zaštiti potrošača kojom će se potrošači bolje zaštiti od prijevara, a ujedno i dati veće ovlasti nadležnim tijelima za otkrivanje i zaustavljanje kršenja zakona o zaštiti potrošača.

U raspravu se uključila i hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir osvrnuvši se na pitanje učinkovitijeg nadzora, istrage i kaznenog progona u smislu povreda koje iskorištavaju nepošteni trgovci te je rekla kako je „u unutardržavnom ili zajedničkom europskom prostoru, jasno kako je svakim danom potrebno učinkovitije nadzirati i tražiti bolja rješenja kako bi se nepoštenju stalo na kraj“.

 

 

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir od početka svog mandata upozorava na ovaj problem, a ove je godine s još 42 zastupnika u Europskom parlamentu uputila Parlamentarno pitanje Komisiji s obrazloženjem o razlikama u deklaracijama, sastavu i okusu proizvoda na tržištima država članica EU-a u srednjoj/istočnoj i zapadnoj Europi.

Petir EPP

Njime su zastupnici izrazili jasni stav kako su nepoštene prakse, kojima se proizvodi različite kvalitete jednako deklariraju u različitim državama članica te prodaju po gotovo istoj cijeni, na tržištu EU nedopuštene, a te su prakse pogotovo učestale u istočnom dijelu EU. Osim toga, Petir je od povjerenice Vere Jourove još u rujnu 2015. godine dobila jasan odgovor kako su takve prakse nepoštene i zabranjene, no do danas Europska komisija nije poduzela nikakve konkretne mjere kako bi takvim praksama stala na kraj, a prekršitelje kaznila.

 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.