Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Europski vodič kroz dobru higijensku praksu za prodavaonice sira

Predstavljen u Bruxellesu

Europska mreža farmi i proizvođača sira i mliječnih proizvoda (FACE) predstavila je rezultate svoga pilot-projekta „Europski vodič kroz dobru higijensku praksu za prodavaonice sira” na ovotjednoj sjednici Odbora za poljoprivredu Europskoga parlamenta u Bruxellesu.

„Potražnja sireva u Europi, ali i u svijetu se povećava. Ovo je primjer dinamične poljoprivrede aktivnosti koja je neovisna od tržišnih cijena te s obzirom na to predstavljamo dvije vrste mikro poduzeća. Jedno su farme, odnosno proizvođači sira i  mliječnih proizvoda procesom proizvodnje od vlastite stoke, te obrtnike koji mlijeko nabavljaju od domaćih poljoprivrednika i obrađuju ga. U tom je kontekstu i nastao ovaj vodič između ožujka 2015. i ožujka 2016. godine“, rekao je predstavnik FACE-a Frederic Blanchard.

Vodič je podijeljen u 10 cjelina koje se odnose na prakse dobre proizvodnje, dobre higijenske prakse, analize rizika primarne proizvodnje, HACCP planove, sljedivost, samostalno praćenje, nekonformirano upravljanje, analizu opasnosti za mliječne proizvode te rječnik pojmova.

Petir EPP

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir čestitala je na radu i trudu koji FACE ulaže te je zahvalila na primjerima dobre prakse koje je predstavnik FACE-a iznio u svom izlaganju.

 

 

I to sve govori o velikim poremećajima u ovom sektoru. Ako tomu dodamo i izuzetno lošu otkupnu cijenu onda je jasno da moramo tražiti neka druga rješenja jer ona koja su sada na snazi nisu zadovoljavajuća“, naglasila je Petir.

Ona ističe da je zbog toga važno sirovo mlijeko preraditi kako bi mu se kroz proizvode poput sira dala dodana vrijednost te u tom procesu veće šanse imaju oni proizvođači koji se udružuju, stoga je Petir od njega zatražila preporuke na koji način organizirati poljoprivredne proizvođače za druge države članice u kojima još uvijek nemaju svoju mrežu,.

 

 

U Europskom je parlamentu istoga dana održano i predstavljanje te kušanje više od 30 vrsta sireva s farmi europskih poljoprivrednika te obrtnika iz cijele EU, među kojima su predstavljeni i hrvatski sirevi.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.