Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Biskupijski susret župnih zborova

Održan u subotu, 25. studenog u bazilici Sv. Kvirina u Sisku

Održan u subotu, 25. studenog u bazilici Sv. Kvirina u Sisku

Susret župnih zborova s područja Sisačke biskupije održan je u organizaciji Povjerenstva za crkvenu glazbu, u subotu 25. studenoga u bazilici Sv. Kvirina u Sisku. Na prvom ovakvom susretu okupilo se više od 250 predstavnika pjevača, voditelja i orguljaša i gotovo svih župa biskupije.

Na početku je sve okupljene pozdravio povjerenik za crkvenu glazbu mo. vlč. Robet Jakica istaknuvši kako osim očuvanjem glazbene baštine i orgulja te brizi o dostojnom izvođenju javnih priredbi u crkvama ovo povjerenstvo na poseban način nastoji voditi brigu upravo o crkvenim pjevačima.

„Jako me veseli činjenica da nas se na prvom susretu župnih zborova naše biskupije okupilo toliko mnogo. Mogu samo reći hvala dobrome Bogu što nas okuplja i spaja u jednu veliku glazbenu obitelj. Sakralna glazba koju mi stvaramo i izvodimo u našim župama je blago neprocjenjive vrijednosti, a općenito sakralna glazba je i izvor iz kojega se nova glazba napaja i izvor na kojem su se napajali mnogi skladatelji. Oni nepoznati, ali i mnogi koji su zasjali poput: Johanna Sebastiana Bacha, Albe Vidakovića i vlč. Matije Ivšića, domaćeg sina ovog kraja“, rekao vlč. Jakica te je u nastavku podsjetio na Konstituciju o svetoj liturgiji „Sacrosanctum Concilium“ kojom Drugi vatikanski sabor naročito potiče da se s najvećom brižljivošću čuva i njeguje blago sakralne glazbe.

„Upravo zato smo željeli upriličiti ovaj susret jer Crkva misli na vas, cijeni vaš trud, zalaganje i darove, te to što ovdje nitko ne radi sebi za zemaljsku nagradu, nego za onu nebesku. Cilj ovoga susreta nisu nikakvi festivali crkvenih zborova, cilj jesmo mi i naše zajedništvo u svim različitostima jer svaki zbor je jedinstven i nema mu sličnoga“.

 

_MG_4416

 

U drugom djelu susreta duhovni nagovor zborašima je održao biskupov izaslanik kancelar Biskupije preč. Janko Lulić progovorivši o ljepoti pjevačke službe.

„Iza vas su sati i sati priprema i vježbe kako za nedjeljna liturgijska slavlja, tako i za različite druge nastupe gdje svojim glasovima i umijećem obogaćujete i čuvate našu sakralnu i kulturnu baštinu. Unutar svojih zborova pronašli ste svoje mjesto pod suncem, vaš mali dio svemira u kojem osjećate Božju blizinu i u čijoj prisutnosti prikupljate snagu za svakodnevni život. Ljepota zajedništva s ljudima s kojima dijelite isti osjećaj ljubavi prema pjesmi i  glazbi pomaže vam kako bi prepoznali i ljepotu zajedništva s Bogom“, ohrabrio je okupljene preč. Lulić upozorivši u nastavku na opasnosti perfekcionizma.

Susret je završio euharistijskim slavljem u bazilici koje je predvodio preč. Lulić u zajedništvu s porvjerenikom vlč. Robertom Jakicom, rektorom bazilike mons. Zdravkom Novakom i desetak svećenika koji su na susret pristigli sa svojim zborovima.

(SV)


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.