Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

280. obljetnica zasjedanja Hrvatskog sabora u Glini

Šetnja kroz glinsku povijest

Šetnja kroz glinsku povijest

Prije 280 godina u Glini je zasjedao Hrvatski sabor. Ove srijede, 29. studenoga,  tog značajnog datuma u hrvatskoj povijesti, značajnog za Glinu, Sisačko-moslavačku županiju i Republiku Hrvatsku prisjetili su se povijesničari, djelatnici u kulturi ,građani Gline, lokalni i državni dužnosnici.

 

P1140656

 

Predavanje na temu „Povijest Gline – sjednica Sabora održana 1737. u Glini“ održala je Kristina Milković, docentica na Odsjeku za povijest Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu

 

 

Program obilježavanja 280. obljetnice zasjedanja Hrvatskog sabora u Glini počeo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod „Suze“, spomenika za 329 hrvatskih branitelja i civila s glinskog područja, poginulih u Domovinskom ratu.

 

P1140543

 

Nakon „šetnje“ kroz kroz glinsku povijest program je nastavljen u zgradi Hrvatskog doma gdje je povodom 280. obljetnice zajedanja Hrvatskog sabora postavljena izložba „Povijest Gline“, koju je  pripremio Interpretacijski centar baštine Banovine u suradnji sa Srednjom školom Glina i Društvom Terra banalis.

 

P1140628

 

Izložbu je otvorio sisačko-moslavački župan Ivo Žinić .Glina je važan povijesni grad, što mnogi ne znaju, naglasio je župan.

 

 

Župan je najavio kako će za dvije godine u Glini biti obilježena još jedna, malo poznata obljetnica osnivanja prve masonske lože za Južnu Europu koja je 1759. osnovana upravo u ovom gradu.

 

P1140606

 

„Meni je naravno čast što sam baš iz ove županije u kojoj se događaju ovako bitne obljetnice, rekla je izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora, pod čijim se pokroviteljstvom i obilježila ova značajna obljetnica za grad Glinu, saborska zastupnica Željka Josić

 

 

Program 280. obljetnice zasjedanja Hrvatskog sabora u Glini zaokružen je koncertom Hrvatskog pjevačkog društva „Slavulj“Petrinja. Pod vodstvom maestra Josipa degl’Ivellia – Mješoviti zbor, MVA „Petrinjski slavulji“ i ŽVA „Petrus“ glinskoj su se publici predstavili s devet skladbi, uglavnom hrvatskih skladatelja. Za sam kraj, „Slavuljaši“ i solistica Maja Ostojić izveli su skladbu „Gospa Marija“.

 

 

P1140593P1140596P1140550


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.