Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Predstavljena knjiga Siniše Škarice “Tvornica glazbe – priča iz Dubrave”

U prostorijama Croatia Recordsa u zagrebačkom kvartu Dubrava

U prostorijama Croatia Recordsa u zagrebačkom kvartu Dubrava

U prostorijama Croatia Recordsa u zagrebačkom kvartu Dubrava, jučer je predstavljena knjiga “Tvornica glazbe – Priče iz Dubrave” autora Siniše Škarice. Kao dugogodišnji urednik u Jugotonu, a potom i Croatia Recordsu, Siniša je u svojoj prvoj knjizi opisao razdoblje od osnutka Jugotona, 10. srpnja 1947. do 1969. godine. Kako je poslije i sam naglasio, važnost ove knjige leži u činjenici da jedino u njoj čitatelj može pronaći sve o viziji čovjeka koji je Jugoton pretvorio u diva iz Dubrave, gospodinu Slavku Kopunu.

Direktor Croatia Recordsa, Želimir Babogredac naglasio je važnost ovakvog zapisa o tvornici koja slavi 70 godina svog postojanja kao i želju da se knjiga, za koju je već duže vrijeme postojala ideja, objavi upravo u godini kada se slavi veliki jubilej!

 

unnamed(1)

 

O knjizi je govorila i jedna od njezinih urednica, Sanja Bachrach Krištofić, koja je uz Marija Krištofića dizajnirala omot knjige. Dvojac Bachrach – Krištofić dugogodišnji su suradnici Croatia Recordsa, a veliki broj albuma i kompilacija upravo krasi njihov potpis. Stoga su vrlo brzo došli do rješenja i realizacije knjige koja je u prvih par mjeseci izazvala veliko zanimanje medija.

Glazbeni kritičar u Jutarnjem listu, Aleksandar Dragaš svoj dječački san ostvario je upravo u Croatia Recordsu na mjestu urednika za rock program. Dragaš je rekao da je tvornica Jugoton za mnoge bila i tvornica snova, a knjiga ona koja ističe važnost pop rock kulture kao bitnog stupa kulture jer ima velik utjecaj na njeno društvo te se osvrnuo na hrabrost vodstava Jugotona koji su u doba socijalizma izgradili firmu po uzoru na EMI, Columbiu i Warner Bros. Njegov kolega novinar u kulturi Jutarnjeg lista, Željko Ivanjek rekao je da Siniša, u svojoj prvoj knjizi, vraćajući nas u prošlost, vodi nas i u sadašnjost, a da upravo u tome jest veličina ove knjige!

O knjizi je govorio i njezin autor, Siniša Škarica: “Nije mi bila namjera da napišem glazbenu encikolopediju jer su takva izdanja dio ekipnog rada, a ovo je popularno štivo koje se čita kronološki. U biti svako poglavlje je na neki način šlagvort za naredno. Glavna zadaća je bila da se ona čita jer sam i sam glazbu otkrivao čitajući o njoj, a kako sam naglasio u predgovoru ove knjige nekad je to bilo bolje i od samog slušanja.

Zato je ova knjiga na neki način i posveta, ne samo izvođačima koje je ona obuhvatila do 1969. godine već i svim glazbenim kritičarima koji su o njoj pisali. Ako ova knjiga podigne stanje svijesti o popularnoj glazbi i kulturi na višu razinu bit ću zadovoljan. Ako ona potakne nekoga od mlađih kolega da piše o njoj kao što su i mene poticali drugi pisci isto ću biti zadovoljan. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali ne samo u realizaciji ove knige već i onima koji su stvarali Jugoton i Croatia Records.”

Predstavljanju knjige nazočili su brojne kolege i suradnici, nekadašnji glavi urednik u Jugotonu Dubravko Majnarić, urednica dječjeg programa u Croatia Recordsu, Ljerka Gotovac, Drago Diklić, Zdenka Kovačiček, Zrinko Tutić, Branko Bulić, Vedran Božić, Boris Baborović, Vladimir Kočiš Zec te sin Slavka Kopuna, Nenad, kao i mnogi drugi.


Foto: Dorja Kožic


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.