Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

“Povijest ili informacija – posao ili strast?”

Vladimir Pajtlar i Zdravko Strižić – Istraživači “onoga o čemu se priča”

Vladimir Pajtlar i Zdravko Strižić - Istraživači "onoga o čemu se priča"

Povijest ili informacija – posao ili strast

 

 

…kaže Zdravko Strižić, sisački novinar, koji je upravo na ovo pitanje zajedno s kolegom Vladimirom Pajtlarom pokušao odgovoriti u Odjelu za odrasle Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac u Sisku koja je upriličila razgovaraonicu o njihovom istraživanju pučke povijesti Siska, njegovih stanovnika, djelatnosti i prepoznatljivih lokacija.

 

strigo i pajtlar3

 

Vladimir Pajtlar:

 

 

Za baviti se istraživačkim novinarstvom, prikupiti činjenice, dokumente, zapise, fotografije važne su i suradnje

 

 

Strižić i Pajtlar pripremaju novu knjigu, sadržavat će priče o povijesti Siska, građevinama, ali i o  ljudima koji su, mahom rođenjem, vezani uz Sisak, ali su iz različitih razloga iz ovoga grada odlazili.

Tako bi, za otprilike godinu dana, kada bi nova knjiga trebala , po predviđanjima autora, ugledati svjetlo dana, čitatelji mogli saznati više o povijesti zgrade Mali kaptol, Radio kavanama, jaslicama u Preloščici koje je izradila Mila Vood, o rođenoj Siščanki Dori Maar, ženi poznatog umjetnika Pabla Picassa, Franu Bubanoviću, prvom hrvatskom kemičaru, te o Ružici Križanić i priči koja povezuje nju i književnika Augusta Šenou.

 

strigo i pajtlar1

 

Dodajmo, kako je ovogodišnja manifestacija „Mjesec hrvatske knjige“ koja se održava od 15. listopada do 15. studenog posvećena enciklopedistici, što je , svakako, bio i povod  susreta s dvojicom novinara u sisačkoj knjižnici.


 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.