Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

Interpretacijski centar baštine Banovine

Promoviranje materijalne i nematerijalne baštine Banovine

Promoviranje materijalne i nematerijalne baštine Banovine

Interpretacijski centar baštine Banovine ustanova je u kulturi koja za cilj ima prezentiranje i promoviranje materijalne i nematerijalne, povijesne, kulturne i prirodne baštine na području Banovine.

Centar je to muzejskog tipa koji na suvremen način oslikava prirodne ljepote Banovine i najznačajnije povijesne događaje, a ima edukativnu, izložbenu i istraživačku funkciju te surađuje s drugim ustanovama iz područja kulture, obrazovanja i srodnim organizacijama radi unapređenja svoje djelatnosti, rada te ponude kulturnog turizma Sisačko-moslavačke županije.

 

P1120332

 

Martina Mladenović, ravnateljica Interpretacijskog centra baštine Banovine istaknula je kako je Centar osnovan prije godinu dana kao dio projekta „Baština Zrinskih – budućnost Banovine“ za koji je prošlog tjedna potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava.

 

 

 

P1120334 P1120335

 

Na 51. Međunarodnoj smotri folklora koja se održala u Zagrebu Centar je, uz 13 KUD-ova s područja Sisačko-moslavačke županije koji su gostovali kao plesači i pjevači, izdao autorsku etno bojanku „’ko ima u što, lako se obleće“:

 

 

 

P1120338 P1120336

 

Nakon javljanja na natječaj Minstarstva kulture za potrebe javnih kulturnih događaja u 2018. godini pred centrom je projekt obilježavanja 440. obljetnice bitke kod Gvozdranskog, malog mjesta bogate povijesti u Općini Dvor. – kazala je Mladenović najavljujući za iduću godinu pregršt aktivnosti kojima će se promovirati taj kraj.

 

Centar trenutno nema fizičko sjedište u kojem bi zainteresirani građani mogli pogledati stalni postav ili privremenu izložbu, pa se za sada njegov rad oslanja na vanjske aktivnosti u suradnji s prijateljskim institucijama u gradovima i općinama Banovine. Dugoročni plan rada podrazumijeva otvaranje podružnica u gradovima i općinama Banovine kako bi Centar mogao prezentirati sveukupnu baštinu regije na način i aktivnostima prilagođenima specifičnostima baštinske građe. Za sada su u planu podružnice u  Petrinji, Glini i Hrvatskoj Kostajnici. – kazala je Mladenović.

 

Interpretacijski centar baštine Banovine uz predstavljanje i promoviranje materijalne i nematerijalne baštine na području Banovine ima za cilj i osmišljavanje modernih programa njenog oživljavanja i dostupnosti na dobrobit šire javnosti i svih skupina društva, a sve u svrhu unapređenja ponude i razvoja kulturnih sadržaja te interakcije lokalne zajednice, kulture i turizma.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.