Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Zastupnica Petir sudjelovala na početku ovogodišnje berbe jabuka u Moslavini

Besplatni zdravi obroci u školama

Besplatni zdravi obroci u školama

Udruga voćara i vinogradara Moslavine svečano je obilježila početak ovogodišnje berbe jabuka u Moslavini manifestacijom „Jabuka crvenika“. Manifestacija se održava trinaesti put za redom, a na njoj je na OPG-u Naglić u Kompatoru sudjelovala i hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir.

Ovom prigodom voćari su uručili Marijani Petir priznanje za izuzetan doprinos u razvoju te promicanju vrijednosti, položaja i ugleda te udruge, a dodijeljena su i priznanja najuzornijem voćaru i vinogradaru.

“Drago mi je da sam danas ovdje i da u mojoj Moslavini trinaesti put obilježavamo početak berbe jabuka. Borim se da naši poljoprivrednici budu uz bok europskim kolegama te da jedemo domaću, zdravu hranu s naših OPG-ova. Zato se i zalažem da najmanje 50 posto proizvoda na policama supermarketa bude hrvatsko, i da djeca u školama jedu zdrave obroke voća, povrća i mlijeka s naših poljoprivrednih gospodarstava”, rekla je Petir.

Podsjetimo kako je Petir prošle godine povjereniku EU za poljoprivredu i ruralni razvoj Philu Hoganu uputila zahtjev za odobravanjem financijske pomoći s razine EU za proizvođače voća i povrća stradale od mraza i leda. Za to je uspjela dobiti podršku i supotpis kolega iz EPP-a, članova AGRI odbora iz Austrije, Mađarske, Slovenije i Rumunjske – zemalja koje su uz Hrvatsku također pogođene ovom elementarnom nepogodom.

Ruski embargo također je nanio veliku štetu i hrvatskim proizvođačima. Na njezin prijedlog 2014. godine Komisija je proširila mjere pomoći te je lista obeštećenja nadopunjena tako da hrvatski proizvođači jabuka i mandarina dobivaju obeštećenje iz EU proračuna zbog gubitka tržišta, a njihovi proizvodi donirani su socijalnim ustanovama i najugroženijim skupinama.

Petir EPP

Od Europske komisije također je zatražila očitovanje o uvozu voća i povrća iz trećih zemalja tretiranog herbicidima i pesticidima koji nisu dozvoljeni u EU, a pitanje je to koje se aktualiziralo protekloga mjeseca prilikom uvođenja novoga pravilnika o kontroli voća i povrća uvezenih iz trećih zemalja. Komisija je odgovorila da države članice mogu poduzimati i posebne mjere osim onih propisanih Uredbama EU stoga Petir traži da se pojača nadzor onog što stiže iz uvoza i vrate oni proizvodi koji ne odgovaraju standardima EU.

Petir se izborila i za uvođenje besplatnih zdravih obroka u hrvatske škole jer je izmijenjena uredba koja je Hrvatskoj kao novoj članici priječila da sudjeluje u korištenju subvencija za takve obroke. Na njezin prijedlog Ministarstvo poljoprivrede ove je godine natječaj i decentraliziralo tako da se od nove školske godine koja započinje za nekoliko dana namirnice trebaju nabavljati od lokalnih proizvođača.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.