Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

U mjestu Čovac održana komemoracija “Ris u srcu”!

U spomen na Željka Šlata i Tugomira Brajkovića

U spomen na Željka Šlata i Tugomira Brajkovića

Komemorativna svečanost „Ris u srcu“ u spomen na dvojicu branitelja, Željka Šlata, pripadnika Specijalne policije Ris i Tugomira Brajkovića, pripadnika 1.Gardijske brigade Tigrovi, održana je ispred Mjesnog doma u mjestu Čovac kod Okučana. Dvojica branitelja poginuli su 6.rujna 1991.godine u Čovcu tijekom, pokazalo se, neuspješne akcije oslobađanja zapadne Slavonije, a jučerašnja komemoracija kod spomen doma na kojem  su postavljene i spomen ploče, organizirana je po sedmi put.

Predsjednik „Risova“  Podružnice Novska,  Darko Josić prisjetio se te noći prije 26 godina:

 

 

COVAC_08

 

Sastav Specijalne jedinice policije Ris, osnovane u ožujku 1991., činili su policijski službenici iz Kutine, Novske, Ivanić Grada i Garešnice. Svoju su vrijednost pokazali na bojištima diljem Hrvatske- od Hrvatske Kostajnice i Gospića do Dubrovnika i Maslenice. Ratni put, tijekom kojeg su ostali bez četrnaest suboraca, završio je osloboditeljskim akcijama „Bljesak“ i „Oluja“.

„Ne smijemo zaboraviti naše suborce i za što su se oni borili. Njihova uloga je bila neizmjerno velika i ključna u stvaranju slobodne Hrvatske“, naglasio je Vlado Ličanin, predsjednik udruge 1. gardijske brigade „Tigrovi“ podružnice Novska:

 

 

COVAC_03

 

Komemoracija je započela misom u župnoj crkvi sv. Vida Mučenika u Okučanima, a nastavila se polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obitelji poginulih, izaslanika Ministarstava obrane i policije, Općine Okučani, Grada Novske i Nove Gradiške, te suboraca iz postrojbi „Ris“ i „Tigrovi“. Na kraju obilježavanje održan je i Memorijal „Ris u srcu“.

COVAC_04

COVAC_01

 

 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.