Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Petrinja

Spomen obilježje poginulom francuskom novinaru Pierreu Blanchetu

U Petrinji u Turkulinovoj ulici kod kućnog broja 12

U Petrinji u Turkulinovoj ulici kod kućnog broja 12

U sklopu manifestacije Dani sjećanja u Petrinji je otkriveno spomen obilježje poginulom francuskom novinaru Piereeau Blanchetu. Specijalni izvjestitelj francuskih medija, zajedno sa švicarskim novinarom Patrickom Gigantiom, osobnim je vozilom u samom središtu Petrinje 19. rujna 1991. godine naišao na protutenkovsku minu prilikom čega je poginuo, a Giganti je teško ozlijeđen.

 


P1090893

 

Darinko Dumbović gradonačelnik Petrinje odlučio je, na inicijativu Hrvatskog novinarskog društva, u spomen na poginulog novinara postaviti spomen obilježje u neposrednoj blizini mjesta njegova stradanja.

 

 

 

P1090903 P1090904

 

Spomen obilježje otkrio je predstavnik Veleposlanstva Republike Francuske Claude Girard, prvi tajnik pri veleposlanstvu prigodno zahvalivši gradu Petrinji na ovoj plemenitoj gesti odavanja počasti stradalom francuskom novinaru.

 

 

 

Otkrivanju spomen obilježja prisustvovao je i Saša Leković, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva istaknuvši kako je glavni zadatak novinara prenositi informacije i istinu te da je rat posebno teška situacija jer su svjesni da radeći svoj posao mogu izgubiti život.

 

 

Spomen obilježje nalazi se uz cestu u Turkulinovoj ulici kod kućnog broja 12.

 

P1090913 P1090923 P1090882

 


Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.