Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Europski građani zaslužuju najvišu razinu zaštite od požara

Petir zahvalila vatrogascima diljem Europe što spašavaju ljude i imovinu

Petir zahvalila vatrogascima diljem Europe što spašavaju ljude i imovinu

Potaknut katastrofalnim požarom u neboderu Grenfell u zapadnom Londonu u kojem je u lipnju poginulo najmanje 80 osoba, Europski je parlament na svojoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu raspravljao o izvješćima Vijeća i Komisije o protupožarnoj zaštiti u zgradama.

Informacija koja je objavljena u medijima govori kako je inspekcija otkrila da se pjena koja je bila uzrok trovanja cijanidom u tom požaru kao proizvod koristi u 34 domova u Haveringu, u istočnom Londonu, uključujući i u devet ustanova za smještaj starijih osoba.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir prilikom rasprave podsjetila je na važnost zaštite od požara za cijelo naše društvo te je ukazala na zabrinjavajuće podatke koji pokazuju da se svaki dan u EU dogodi najmanje pet tisuća požara. „To su dva milijuna požara godišnje, dok njih 90% počinje u zgradama”, rekla je Petir.

 

 

„U posljednjih nekoliko desetaka godina, požari se razvijaju brže nego ikada i postaju sve opasniji. To je uvelike zbog većeg korištenja zapaljivih materijala u zgradama. Većina europskih država nije ažurirala protupožarne propise na odgovarajući način kako bi se uskladili s novim građevinskim materijalima na tržištu”, napomenula je zastupnica Petir.

Na razini EU, norme za protupožarno ispitivanje i klasifikaciju nisu također ažurirane na odgovarajući način. „Moramo inzistirati na najvišoj razini zaštite od požara za građane EU – sve manje od toga nije dovoljno”, naglasila je Petir. Ona smatra kako se Europa može, ali i mora učiniti EU sigurnom od požara te je upozorila kako je potrebno zaštititi građane, ali i vatrogasce čije se zdravlje također narušava te su izloženiji i riziku od tumora.

Kao dobrovoljna vatrogaskinja Petir je ovom prigodom zahvalila vatrogascima diljem Europe što spašavaju ljude i imovinu rekavši kako „svojim humanitarnim radom daju primjer kakvi ljudi trebamo biti”.

Petir EPP

Vatrogasci su se protekloga tjedna okupili ispred Europskoga parlamenta u Bruxellesu kako bi ukazali na nedostatak napretka u zaštiti od požara i uvjerili zastupnike u Europskom parlamentu da se jače zauzmu za rješavanje toga pitanja.

Podržali su kampanju #EUCanBeFireSafe organizacije „Fire safe Europe“ u koju se uključila i Marijana Petir. Njihov je cilj bio ukazati zastupnicima kako su požari veći, vatra je brža i promjenjiva. Svi građani zaslužuju bolju legislativu o protupožarnoj zaštiti u zgradama počevši od testiranja klasifikacije toksičnosti dimova građevinskih proizvoda.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.