Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Europarlamentarci kušali eko proizvode i škrlet

Razgovarali s mladim ekološkim proizvođačima i vinarima

Razgovarali s mladim ekološkim proizvođačima i vinarima

Nakon susreta s hrvatskim proizvođačima mlijeka i svinjskog mesa, delegacija Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta koja na poziv hrvatske zastupnice Marijane Petir ovih dana boravi u Hrvatskoj, susrela se i s hrvatskim proizvođačima ekoloških poljoprivrednih proizvoda, mladim poljoprivrednicima te proizvođačima vina.

Na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu najboljeg hrvatskog mladih poljoprivrednika iz 2015. godine Ivana Veselića, koji proizvodi više od 60 vrsta voća i povrća, zastupnica Petir, ujedno i ambasadorica projekta Europske pučke strane za izbor najboljeg mladog poljoprivrednika u Hrvatskoj, iskazala je ponos hrvatskim mladim poljoprivrednicima i čestitala im na njihovim inovativnim, kreativnim i održivim projektima. Izrazila je i žaljenje što se tek mali broj mladih danas odlučuje za bavljenje poljoprivredom što pak smatra rezultatom loše politike. Petir je istaknula kako je cilj pomoći mladim poljoprivrednicima generacijska obnova, no kako usprkos raspoloživim sredstvima (15,7 milijardi eura u okviru 2. stupa ZPP-a u razdoblju od 2007. do 2020., te 2,6 milijardi eura u okviru 1.stupa u razdoblju od 2014.-2020.) nije primijećen pomak.

„U Republici Hrvatskoj, kao i u Europi, svjedočimo depopulaciji ruralnih područja i odlasku mladih. Hrvatska Vlada hitno mora pronaći kvalitetna rješenja kako bi se zaustavilo napuštanje naših sela. Upravo je poljoprivreda ta koja može jamčiti samozapošljavanje, ali mladima treba osigurati da budu nositelji OPG-a i da imaju na raspolaganju potrebne resurse za rad poput zemljišta i mehanizacije“, rekla je Petir. Pojasnila je i kako zakonodavstvo na EU razini ne poznaje razliku između mladih poljoprivrednika i poljoprivrednika početnika, što je također veliki problem.

Petir EPPNo uspješni hrvatski mladi poljoprivrednici prkose poražavajućim trendovima i svoju budućnost vide upravo na selu i u poljoprivredi. Ivan Veselić europarlamentarcima je predstavio svoje poljoprivredno gospodarstvo te kazao kako ekološka poljoprivreda za njega nije samo posao, već stil života. „Smatram da svojim primjerom mogu pokazati i dokazati da postoji jedna druga opcija života na selu, te potaknuti ljude da krenu putem ekološke proizvodnje kako bi se dugoročno bogata prirodna i kulturna baština sačuvala i za buduće naraštaje“, rekao je Veselić.

Predsjednik Saveza udruga ekoloških proizvođača Robert Poturica delegaciju je upoznao s djelovanjem organizacije koja promiče razvoj i unapređenja ekološke proizvodnje, štiti interese ekoloških proizvođača, zajednički promiče ekološke proizvode i ekološku proizvodnju Hrvatske te provodi zajedničku politiku i sudjelovanje u donošenju zakonskih prijedloga. “U Hrvatskoj je od 2010. godine do sada povećana površina u ekološkoj proizvodnji za 300%. Ukupna biljna proizvodnja odvija se na cca 90 000 ha što je oko 8% ukupno obradivih površina.  Razlog ovako značajnog povećanja su pozitivni efekti potpora za prijelaz na ekološku proizvodnju i održavanja ekološke proizvodnje”, rekao je Poturica.

Jan Marinac, predsjednik  Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika nadovezao se na zastupnicu Petir i problem s potrebom razlikovanja poljoprivrednika početnika i mladog poljoprivrednika. Mladima treba omogućiti da se vrate na selo, a kao veliki problem s kojim se susreću navodi i pristup zemljištu, kao i dostupnost kredita. „U inferiornom su položaju jer su kamate puno veće nego u drugim zemljama. Postoje briljantni primjeri koji nastoje premostiti sve prepreke. Poljoprivreda je savršena grana za samozapošljavanje“, rekao je Marinac.

U raspravu koja je uslijedila uključili su se i zastupnici čestitajući svim poljoprivrednicima na radu i trudu kojeg ulažu u ekološku proizvodnju. Njemačka zastupnica Ulrike Muller, koja također ima poljoprivredno gospodarstvo za 17% ekološke proizvodnje, istaknula je važnost obrazovanja i usvajanja dobrih primjera iz drugih zemalja. Španjolsku zastupnicu Mariu Lidiu Sentru Rodriguez zanimalo je koliko su žene uključene u rad na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Slovenski zastupnik Franc Bogovič kazao je kako u Sloveniji postoji 3500 mladih poljoprivrednika, a spomenuo je i inicijativu na kojoj radi s mađarskim kolegom o stvaranju takozvanih „pametnih sela“. Belgijski zastupnik Marc Tarabella istaknuo je važnost koju pristup internetu i uvođenje širokopojasne mreže mogu imati na razvoj ruralnog prostora i poljoprivredne proizvodnje.

Delegaciju Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta predvođenu hrvatskom zastupnicom Marijanom Petir na svom je imanju ugostio i Tomislav Trdenić. Susretu su prisustvovali i vinari iz Udruge Škrlet te Vinska kraljica Sisačko-moslavačke županije. Za zastupnike je organizirana degustacija Škrleta, kvalitetnog bijelog suhog vina s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom, hrvatskog autohtonog kultivara te gospodarski najvažnije sorte Moslavine potvrđene certifikatom „Izvorno hrvatsko“. Petir je svojim gostima pojasnila kako se više od 20 tisuća hektara površine Republike Hrvatske nalazi pod vinogradima, te kako u Hrvatskoj ima više od 41 tisuće proizvođača vina. „Prema registru iz prošle godine pod Škrletom se nalazi 75,19 ha što obuhvaća 396,177 trsova. 75 hektara u odnosu na 20 tisuća hektara ukupne površine pod vinogradima, samo po sebi govori o jedinstvenosti ove sorte“, kazala je Petir.

Europarlametarce su na Trdenićevu imanju pozdravili i predsjednik Udruge vinogradara i voćara Škrlet Igor Kovačević te vlasnik imanja Tomislav Trdenić. Kovačević smatra kako je stanje u sektoru proizvodnje vina kod malih proizvođača (amatera) zadovoljavajuće. “Kvaliteta vina je poboljšana zadnjih 15-ak godina. Problem predstavlja plasman  proizvedenih vina zbog nedostatka većih količina koje su potrebne za ozbiljniji tržišni nastup. Rješenje problema vidim u udruživanju malih proizvođača te zajedničkom nastupu na tržištu”, rekao je Kovačević. Moslavački vinar i jedan od najboljih hrvatskih mladih poljoprivrednika u 2015. godini Tomislav Trdenić rekao je kako je “nužno udruživanje u poljoprivredne organizacije kako bi unaprijedili proizvodnju, smanjili troškove i poboljšali prezentaciju naših autohtonih vinskih sorti kao što je perspektivni Škrlet”.

Prvi dan posjeta Delegacije Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta Hrvatskoj završen je sastankom s predstavnicima Hrvatske poljoprivredne komore gdje je Petir izrazila želju za osnaživanjem Komore, ali i dala svoju podršku njihovom kandidatu u izboru za potpredsjednika COPA-COGECA, najvećeg i najznačajnijeg europskog udruženja poljoprivrednih proizvođača.


 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.