Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Petrinja

Dumbović i dalje protiv nuklearnog otpada na Trgovskoj gori

“Izgubili smo željezaru, uskoro ćemo rafineriju, a dobit ćemo nuklearni otpad”

"Izgubili smo željezaru, uskoro ćemo rafineriju, a dobit ćemo nuklearni otpad”

Saborsku raspravu o izmjenama Zakona o radiološkoj i nuklearnoj sigurnosti gradonačelnik Petrinje i saborski zastupnik Darinko Dumbović iskoristio je kako bi pokušao aktualizirati i upozoriti javnost na otvorena pitanja oko odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori.

“Neprihvatljivo je da nuklearni otpad bude u Sisačko-moslovačkoj županiji iz više strateških razloga. To je moje pravo da kažem, jer će ono nama na kraju biti uvaljeno.. U samoj studiji koju ste provodili sa ostalim kolegama, a ja sam ih nazvao “doktorima smrti” gdje ste kupovali naklonost građana i male djece bez ikakvih procedura i objasnili njima da je to budućnost. To nije budućnost, i smatram da naše područje od Kupe do Une i Save tradicionalno zaostaje u razvoju. To je područje gdje se stvarala Domovina i to je područje gdje imamo najviše pitomog kestena u jednom komadu u EU. Pitomi kesten je nama isto ono što je Dalmatincima maslina. Zamislite da dođete u Dalmaciju gdje ima najviše maslenika i da tamo locirate nuklearni otpad.

Svi se borite da imate svoje krajeve i da proglasite svoje krajeve nacionalnim parkovima, a Sisačko-moslavačka županija bi trebala biti nacionalno smeće nuklearnog otpada i da sve ono što naši vrijedi ljudi proizvedu i ono što dajemo poticaj i subvencije, stavimo na te iste proizvode markicu nuklearnog otpada, to vi nama ovdje u Hrvatskom saboru radite i podmećete i lagano kružite sa svojom pričom kako bi nas na kraju doveli do onoga što ste već donesli, odluke u studijama”, poručio je Dumbović kazavši kako nitko ništa nije pitao narod koji tamo živi.

“Jedini resurs koji nam ostaje su šume i vodotoci. Kraj Trgovske gore ima 700 izvora pitke vode koje ćemo ovim potezom uništiti. Želimo kao Banovina dati do znanja da želimo biti jedno vodoopskrbno područje. Grad Petrinja je posao lider za opskrbu vodom za sve male gradove i općine. Povlačimo određena sredstva iz kohezije, prvih 431 milijun kuna, povlačimo određena sredstva iz intervencijskog plana – 200 milijuna kuna, pilot projekat pet razvijenih gradova. Bojim se da je sve ovo što govorite jedna igra koja će najviše koštati sve nas koji tamo živimo. Izgubili smo željezaru, uskoro ćemo rafineriju, a dobit ćemo nuklearni otpad” kazao je Dumbović.

“Sisačko-moslavačka županija ima 50% kapaciteta Hrvatskih šuma, i kad pogledamo taj dio postajemo kolonija. Nije uredu da od toga za lokalnu samoupravu vučemo samo 5 %. Iz sigurnosnog aspekta, kada bi razgovarali otvoreno o nuklearnom otpadu, Trgovska gora bi bila sigurna samo kada bi tamo stavili NATO bazu. Sisačko-moslavačka županija ne želi dobiti nove bolesti od nuklearnog otpada, Sisačko-moslavačka županija se muči sa magnetskom rezonancom, koje ima sve i jedna županija, a mi moramo moliti i prositi da bi imali određene standarde.”

“Kao pojedinac ovaj Zakon neću podržati, jer smatram da je nepravedan, nekorektan, jer za našu djecu to ne može biti budućnost. Sisačko-moslavačka županija nije zaslužila da ima markicu nuklearnog otpada na svim proizvodima”, zaključio je Dumbović.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.