Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Sisak

5. Dani industrijske baštine grada Siska

Predstavljen program dvotjedne manifestacije

Predstavljen program dvotjedne manifestacije

U Gradskom muzeju Sisak je predstavljen program manifestacije “5. Dani industrijske baštine grada Siska” koju organizira Gradski muzej Sisak s partnerima. Manifestacija će se održavati od 15. do 30. rujna i za cilj ima prezentaciju i revitalizaciju vrijedne industrijske baštine grada, iznimnog povijesnog i kulturnog resursa, koji je obilježio povijest Siska od druge polovice 19. stoljeća do današnjeg vremena.

 

Vlatko Čakširan, ravnatelj Gradskog muzeja Sisak ističe kako su iznimno ponosni na kontinuitet manifestacije koja je prije 5 godina prvi put održana ne samo u Sisku nego i u cijeloj Republici Hrvatskoj.

 

 

Riječ je o dvotjednoj manifestaciji koja traje u sklopu Dana europske baštine, a program započinje u petak 15. rujna:

 

 

Zanimljiva izložba za koju smo predmete, njih preko 200-tinjak, posuđivali od Muzeja prehrane Koprivnica preko same tvornice od privatnih kolekcionara. – kazao je Čakširan.

 

Drugi dan manifestacije 16. rujna, rezerviran je za III Sisački festival piva na kojem će posjetitelji od 17 sati u centru Siska moći na jednom mjestu kušati i kupiti vrhunska piva proizvedena od strane malih domaćih craft pivara te naučiti detalje o samoj proizvodnji piva. Festival se organizira radi prisjećanja na pivarsku tradiciju grada koja svoje početke ima u 1855. godini. Koncert (Ne)normlani Bačašević Tribute banda predviđen je od 21:30 sati, a festivalu će već tradicionalno prethoditi obilazak sisačkih pivovara.

 

 

U petak 29. rujna održat će se prezentacija „Novi život industrijske baštine – interijeri, krajolici, perspektive“ gdje će se predsataviti 6 uspješnih projekata u gradu Sisku koji su vezani uz prenamjenu industrijske baštine.

 

 

Industrijska baština je nova vrijednost grada i ne treba ju zanemarivati. Sisak ima arheološke ostatke, staru gradsku jezgru, 3 rijeke, pola Parka Prirode Lonjsko polje i kad se tome doda segment industrijske baštine dobijete jedan veliki kompleks kulturno-povijesne i prirodne baštine koji se ne smije zanemarivati i koji je za Sisak potpuno nova mogućnost razvoja. Fazi deinstrualizacije se Sisak već postepeno prilagodio, ali treba nalaziti nove načine kako grad može funkcionirati, kako spojiti sve to što imamo i kako to još bolje prezentirati javnosti u svrhu poboljšanja života u Sisku. – zaključuje Čakširan.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.