Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

19. Mihovilski susreti

Čuvari tradicije

Čuvari tradicije

Sisačko prigradsko naselje Crnac proslavilo je u subotu, 23. rujna svoj dan. Održani su tradicionalni, ove godine 19.Mihovilski susreti uz cjelodnevni program.

Nakon jutarnjeg ribolovnog natjecanja , u kapeli sv.Mihaela svetu misu je služio velečasni Ivan Grbešić, župnik Župe Pohoda Blažene Djevice Marije nakon čega su kod Društvenog doma položeni vijenci i zapaljene svijeće za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civile.

 

vijenac

Predsjednik Mjesnog odbora Crnac Dario Dužić ističe kako im je program isti godinama te nastoje održati ovu tradiciju na životu.Izostala je jedino tradicionalna utrka sisačkih kupskih čamaca – šiklji, razlog je visoki vodostaj rijeke Kupe. Ovo je važna manifestacija za mještane Crnca, kaže Dužić.

“Trudimo se svim silama, da, koliko god je teško, da održimo tu tradiciju. Ovo su 19.susreti i dalje ćemo se truditi koliko god ljudi bilo. Nekada je teže, nekada je lakše što se sponzora tiče. Imamo podršku Grada Siska, a i Županija uvijek uskoči kroz pomoć udrugama“, rekao je Dužić.

 

CRNAC - FOLKLOR 04

Prilika je ovo da stanovnici Crnca upoznaju svoje goste s tradicijom i kulturnom baštinom, rekao je zamjenik župana Ivan Celjak.

 

CRNAC - FOLKLOR 27

„Podržavamo politiku, odnosno borimo se protiv depopulacije ruralnih sredina. Ovo je prigoda za nas dužnosnike da čujemo nešto o problematici ovakvih mjesta. dakle, ako smo u uredu i bavimo se isključivo papirologijom, tada nećemo znati neposredno od stanovnika Crnca recimo da je u okolici Crnca uništen poljski put i na taj način onemogućeno spremanje dozrelog kukuruza za poljoprivrednike koji imaju manje traktore.

Isto tako, ovo je prigoda da se prisjetimo svih onih značajnih stanovnika Crnca koji su dali svoj doprinos za izgradnju ne samo modernog Crnca, već Siska i čitave naše županije kao što su obitelj Bobetko, obitelj Živković,Radičević“, rekao je Celjak.

 

 

CRNAC - FOLKLOR 28

 

„Malo mjesto Crnac pokraj Siska, za koje ja često znam reći da mu je sudbina bila neodređena, jer razvojem industrije to se mjesto raselilo. Nema puno stanovnika, ali ima jednu veliku dušu. Dušu da očuva svoje mjesto i običaje, rekla je predsjednica ŽS Ivanka Roksandić.

Oni su na samoj rijeci Savi, gotovo pod svim industrijskim dimnjacima grada Siska, ali čuvaju tu jednu tradiciju. 19. Mihovilski susreti, zaštitnik sveti Mihael, ja često znam njima reći u razgovoru, vas je zaista pratio i štitio na vašem životnom putu“, rekla je Roksandić te na kraju naglasila kako je mjesto opstalo i nastavilo se razvijati , a ono što je bitno, mladi ovdje ostaju. Izrazila je također nadu kako će područna škola u Crncu također ponovno početi s radom.

 

CRNAC - FOLKLOR 30

U večernjim satima održani su tradicionalni folklorni susreti. U programu su sudjelovale mažoretkinje Udruga Star dance Sisak, HKUD Radost iz Sela, HKUD Poculica iz Letovanića, FA Ivan Goran Kovačić, KUD Đuro Kundek Caginec i domaćini KUD Sava Crnac.

 

CRNAC - FOLKLOR 29CRNAC - FOLKLOR 26CRNAC - FOLKLOR 25CRNAC - FOLKLOR 23CRNAC - FOLKLOR 22CRNAC - FOLKLOR 48CRNAC - FOLKLOR 38CRNAC - FOLKLOR 39

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.