Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Politika

Otvoreno pismo Foruma mladih SDP-a OO Lekenik načelniku Općine

Načelnik Perović o prijedlozima mladih SDP-a

Načelnik Perović o prijedlozima mladih SDP-a

Forum mladih SDP-a OO Lekenik uputio je Otvoreno pismo načelniku općine Lekenik Ivici Peroviću podsjećajući kako se 12. kolovoza diljem svijeta obilježava Međunarodni dan mladih te, predlažu, odnosno „savjetuju“ načelnika na koji način bi se mogao poboljšati život mladih u ovoj općini.

Predlažu „10 mjera za poboljšanje položaja mladih u Općini Lekenik“ i žele potaknuti javnu raspravu među mještanima o ovim važnim pitanjima.

Općina Lekenik si više ne može dopustiti da ignorira težak položaj svojih mladih sumještana, ali i svih onih koji će se u takvom položaju tek naći. Pozivamo Vas na suradnju u ostvarenju ovih mjera. Smatramo da su ovo pitanja na kojima ne bi smjelo biti stranačkih podjela ukoliko nam je stalo do budućnosti naše Općine, stoji između ostalog u pismu načelniku.

 

ivica perović

 

Načelnik Ivica Perović

 

 

Općina Lekenik u ovom trenutku ne stipendira niti jednog studenta, stoji u pismu Foruma mladih lekeničkog SDP-a koji predlaže dvije grupe stipendija; prva koju bi studenti dobivali po kriteriju uspješnosti te druga koja bi pomagala studentima koji dolaze iz obitelji slabijeg imovinskog statusa.

Općinske stipendije su nam potrebne jer je državnih stipendija premalo, a županijske stipendije se odnose na one studente koji studiraju u Sisačko-moslavačkoj županiji što Općini Lekenik, zbog blizine Zagreba i Velike Gorice nikako nije dovoljno.

 

 

Općini Lekenik je, da bi zadovoljila postojeće potrebe, ali i privukla mlade obitelji iz okolnih mjesta potreban još jedan vrtić, predlaže Forum mladih.

Razmišlja se o proširenju kapaciteta, odgovara načelnik Perović, ali trenutno nema potrebe,jer nije ostalo neupisano niti jedno dijete.

Malo ljudi u Općini Lekenik uopće zna da kod nas postoji Savjet mladih. Mi u Forumu pratimo rad organizacija u Općini Lekenik, ali ne znamo niti za jednu inicijativu trenutnog saziva Savjeta i smatramo da je najbolje da ga se raspusti i raspiše natječaj za novi saziv,navode iz Foruma mladih. Perović tvrdi drugačije…

 

 

Iako još u prvom Nacionalnom programu za mlade iz 2003. godine stoji preporuka općinama, gradovima i županijama da donesu svoje programe za mlade, Općina Lekenik ga nikad nije donijela,kažu u Forumu. Načelnik navodi…

 

 

Forum mladih SDP-a Lekenika predlaže i raspisivanje natječaja za projekte za mlade

 

 

Studentima trenutno županija sufinancira putovanje u iznosu 50%, a Općina daje još dodatnih 25%, ali mi smatramo da se uistinu ne radi o prevelikom trošku da se socijalno najugroženijim studentima plati i preostalih 25%. Na ovaj prijedlog Perović odgovara kako trenutno općina nije u mogućnosti s većim iznosom sufinancirati troškove putovanja studentima.

Trenutno se, u suradnji sa Sisačko-moslavačkom županijom, potiče samo one srednjoškolce koji se školuju za deficitarna zanimanja u Sisku. To ne smatramo dovoljnim. Općina Lekenik je blizu Zagreba i Velike Gorice, a veliki dio općine je orijentiran upravo na taj kraj, kažu u Forumu mladih.

 

 

Osim što su dječja igrališta u lošem stanju, smatramo da se ubuduće mora i bolje promisliti oko lokacije novih dječjih igrališta. Smatramo da je igralište kraj lekeničke kapelice na katastrofalnoj lokaciji… navodi Forum mladih.

Načelnik Perović podsjeća kako Općina svake godine ulaže u održavanje dječjih igrališta

 

 

Otvoren sam za suradnju, ali ne na način da se izaziva sukob između Općine  i mladih ljudi, jer mladi su budućnost ove općine, zaključio je Ivica Perović.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.