Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

XXIII. Državna konjogojska izložba i XII. Sajam zadrugarstva, obrta i turizma

Brojni uzgajivači, izlagači i posjetitelji i ove godine u Sunji

Brojni uzgajivači, izlagači i posjetitelji i ove godine u Sunji

Saborska zastupnica dr. Željka Josić otvorila je u nedjelju, 09. srpnja u Sunji XXIII. Državnu konjogojsku izložbu i XII. Sajam zadrugarstva, obrta i turizma.

 

P1040856

 

Nositelj organizacije je  općina Sunja, a zamjenik načelnika ove općine Ivica Kozarić naglašava važnost izložbe, podsjećajući kako je upravo Sunjska Posavina postojbina autohtone pasmine konja hrvatskog posavca.

 

 

P1040854

 

Uz gospodarski,  značaj izložbe je i onaj turistički, a njezin ukras su konjske zaprege

 

 

U programu ovogodišnje izložbe sudjelovalo je  devet konjskih zaprega, zaprega s konjima autohtonog hrvatskog posavca i hrvatskog hladnokrvnjaka, a tri najljepše stručno povjerenstvo je i nagradilo.

 

P1040847

 

Tako je treće mjesto pripalo zaprezi vlasnika Srećka Jurića iz Čigoča (hladnokrvnjaci  Mira+ ždrijebe i  Santa+ ždrijebe).

 

 

TREĆA ZAPREGA

 

Drugo mjesto pripalo je zaprezi vlasnika Miroslava Barberića (Struga Nartska) i Renata Ruškovića (Otok Nartski) s kobilama hrvatskog posavca Lilom i Cvetom.

 

DRUGA ZAPREGA

 

Najljepša zaprega je ona vlasnika Igora Hrastovića iz Donje Gračenice  s kobilama hrvatskog posavca Milom i Varis.

 

PRVA ZAPREGA

 

Izložbu i Sajam otvorila je saborska zastupnica dr. Željka Josić naglasivši kako su obje manifrstacije izuzetno važne za razvoj ovoga kraja.

 

P1040852

 

U uzgoj autohtonih pasmina uloženo je puno truda, istaknula je dr. Josić

 

 

Vlada RH i Ministarstvo poljoprivrede ulažu značajna sredstva kako bi se pomoglo ovim krajevima, zaključila je zastupnica Josić. Turistička udruga Sunja nositelj je programa 12. Sajma zadrugarstva, obrta i turizma.

 

P1040882

 

Iako su protekle godine bile teške za gospodarstvo Sajam se održao, kaže Višnja Džakula, predsjednica Turističke udruge općine Sunja.

 

 

P1040885

 

U sklopu programa Sajma održana je i modna revija koju je pripremila Udruga KUD-a Seljačka sloga Greda Sunjska – „Gredske sneje“, a na kojoj su prikazani odjevni predmeti izrađeni od domaćih materijala .

 

P1040886

 

Udruga Hrvatska žena Sunja dodijelila je i nagrade za najljepše okućnice, balkone i najljepši detalj u dvorištu .

 

P1040880

 

Tako je, po mišljenju povjerenstva, najljepša okućnica obitelji Vrbanek iz Sunje, najljepše uređen balklon ima obitelj Andrijanić, također iz Sunje, dok je najljepši detalj u dvorištu  onaj obitelji Dorosulić iz Bobovca.

 

P1040890

 

Predstavnici Središnjeg saveza uzgajivača konja hrvatski posavac i Središnjeg saveza udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka ocjenili su i najuspješnija grla u kategorijama: omica, kobila sa ždrijebetom, kobile bez ždrijebeta, te u kategoriji mlađih i starijih pastuha. Proglašeni su i šampioni izložbe.

U kategoriji hrvatskog posavca šampion je konj Jadran, uzgajivača Darka Milankovića iz Osredeka Žumberačkog, a u kategoriji hrvatskog hladnokrvnjaka šampion je konj Denis , vlasnika Zdravka Kabića iz Popovače. Posjetitelji su mogli uživati u niz popratnih sadržaja, razgledati Stočarsku izložbu, uživati u bogatoj gastro ponudi…

 

P1040875P1040878P1040872P1040893P1040846P1040845KOBILA SA ŽDREBETOM(1)

P1040884P1040883P1040879

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.