Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

Vodenasti Ne/Strieglovski akvareli

O zbirci Slavka Jendrička

O zbirci Slavka Jendrička

U časopisu Matice hrvatske za književnost, umjetnost i kulturu Kolo objavljena je kritika pjesničke zbirke sisačkog pjesnika Slavka Jendrička: Strieglovi hologrami (Ogranak Matice hrvatske, Sisak, 2017.)
Prenosimo dio:
„Ova nevelika zbirka pjesama, svega 22 pjesme, što je u Jendrička posebnost, nastala je »na temelju« akvarela Slave Striegla jednog od poznatijih hrvatskih akvarelista. Sam je za svoj kraj rekao da su »vode, izmaglice, mekani pejzaž, stvorili u meni golemu ljubav prema tome kraju«. Riječ je o Sisku i njegovim rijekama, i kao zavičajnom ishodištu i kao trajnoj fascinaciji. Nešto slično moglo bi se reći i za Slavka Jendrička, o čemu smo već pisali u ranijim prikazima njegovih knjiga pjesama. Pisac pogovora, Davor Ivankovac, napominje kako Jendričko u zbirci »uzima slike velikog sisačkog akvareliste Slave Striegla kao moguće referentne točke ili polazišta oko kojih će subjekt isplesti tekst o određenom događaju, impresiji«, pri čemu je motiv vode dominantan, kao što je u Striegla gradivni materijal.
Ukratko, Jendričkove pjesme ove kratke zbirke ne samo da »maestralno ilustriraju Striegelove akvarele«, koji sa svoje strane »povratno prelijevaju značenje na njih« (Ivankovac), nego svojom »hologramskom« estetikom razvijaju složenu simbolizaciju i mitsku dimenziju. Zbirka želi upozoriti na željkovanu simbiozu prvobitne čiste cijelosti svijeta u kojemu se svi elementi prožimaju u sretnoj koheziji, svjedočeći da se ni jedan od tih segmenata ne može odvojiti i činiti samodostatnu zasebnost.“

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.