Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Stanje gospodarstva Sisačko-moslavačke županije

Bilo je tema 7. sjednice Gospodarskog vijeća ŽK Sisak

Bilo je tema 7. sjednice Gospodarskog vijeća ŽK Sisak

Na sjednici se, pod predsjedanjem Borisa Mesarića predsjednika ŽK Sisak, raspravljalo o stanju gospodarstva Sisačko-moslavačke županije.

 

P1040801

 

Što se stanja gospodarstva tiče Mesarić je naglasio da, iako je dosta kritičan, ipak vidi svjetlo na kraju tunela. Kazao je kako je Sisačko-moslavačka županija prvenstveno proizvodna i izvozna županija zbog čega nije u zavidnoj situaciji te se dotaknuo financijskog rezultata za prošlu i pretprošlu godinu, ali i rekao nešto više o stanju izvoza:

 

 

Mesarić naglašava kako, unatoč investicijama Grupacije Hipp u Glini i Drvog centra Glina, županiji i dalje nedostaje proizvodnih investicija.

 

Poseban naglasak stavlja na izrazito negativan odnos broja zaposlenih i nezaposlenih, točnije umirovljenika, jer unatoč zabilježenoj manjoj stopi nezaposlenosti, odnos 37.667 zaposlenih i 46.014 umorovljenika rezultira neodrživim stanjem u kojem na jednog umirovljenika u županiji ima 0,8 zaposlenih. Dodaje kako je taj odnos na razini Republike Hrvatske takav da na jednog umirovljenika ima 1,18 zaposlenih, što je, zaključuje Mesarić, vrlo alarmantno.

 

Istaknuo je i problematiku radne snage to jest nedostatak iste:

 

 

Dodao je kako se tom problemu može doskočiti na nekoliko načina. Prvi je taj da se uvede dualno obrazovanje kako bi mladi bili sposobni za rad, ali ističe i kako je potrebno te iste mlade i motivirati, posebno naglasivši tu pitanje plaća.

 

 

Direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize Hrvatske gospodarske komore, Zvonimir Savić govorio je o trendovima u gospodarstvu Republike Hrvatske te gospodarstvu Sisačko-moslavačke županije u kontekstu hrvatskih županija.

 

 

Savić je istaknuo još neke pozitivne trendove u Sisačko-moslavačkoj županiji:

 

 

Robni uvoz niži nego prije 5 godina te jedino Šibensko-kninska županija uz Sisačko-moslavačku bilježi takav pad uvoza no Savić ističe opasnije negativne trendove u županiji:

 

 

Na sjednici se raspravljalo i o Odluci o dodjeli zlatnih plaketa trgovačkim društvima s područja županije za zasluge u razvitku gospodarstva u prošloj godini.

 

Među poduzećima koji će dobiti zlatnu plaketu su tako sisački Mlin i pekare u kategoriji velikih poduzeća, Drvni centar Glina u kategoriji srednjih poduzeća, Optiplast iz Odre Sisačke u kategoriji malih poduzeća, a dodajmo i to kako će nagradu za inovativnost dobiti Recro iz Topuskog.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.