Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Razminiranje područja uz granicu s Bosnom i Hercegovinom u SMŽ

Uvodna konferencija projekta vrijednog 4,5 milijuna eura

Uvodna konferencija projekta vrijednog 4,5 milijuna eura

U prostorijama Općine Dvor održana je uvodna konferencija projekta „Razminiranje područja uz granicu s Bosnom i Hercegovinom u Sisačko-moslavčkoj županiji“ u okviru kojeg će se realizirati dva Ugovora o bespovratnim sredstvima Europske unije financirana kroz program IPA komponenta I – Pomoć u tranziciji i jačanje institucija za 2012. godinu.
 
Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) i Hrvatski centar za razminiranje 22. i 28. studenog 2016. potpisali su dva Ugovora o bespovratnim sredstvima u svrhu provedbe projekta razminiranja.
 
 
P1040573
 
 
Sisačko-moslavačka županija ima 75,2 četvorna kilometra minski sumnjivog područja koje se proteže kroz 10 gradova i općina, a ovim projektima će se razminirati ukupno 3.867.463 četvorna metra minski sumnjivog područja koje obuhvaća šumske površine i putove uz državnu granicu. Ukupna vrijednost cjelokupnog projekta iznosi 4.567.059 eura. Europska unija financirala je projekt s 3.882.000 eura, a ostatak od 685.059 eura Republika Hrvatska sredstvima državnog proračuna.

 

m

 

Ministar poljoprivrede,Tomislav Tolušić, zahvalio je Agenciji i Centru za razminiranje na brzini i sposobnosti da u vrlo kratkom roku iznađu način kako utrošiti 4 i pol milijuna eura na ove projekte razminiranja jer bi u protivnom ta sredstva bila vraćena Europskoj uniji.
 
 

 

 

ž

 

Sisačko-moslavački župan, Ivo Žinić, istaknuo je kako je minski sumnjivo područje koji će se razminirati ovim projektima od velikog značaja za sigurnost stanovništva tog područja, ali i za bolji i učinkovitiji nadzor i kontrolu državne granice s Bosnom i Hercegovinom. Osim već navedenog povećat će se sigurnost djelatnika granične policije pri provedbi preventivnih mjera sprječavanja ilegalnih aktivnosti u pograničnom području te omogućiti učinkovito funkcioniranje relevantnih službi na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom.

 

 

 

P1040461

 

Ante Brkljačić, vršitelj dužnosti ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje rekao je nešto više o realizaciji ovih projekata:

 

 

Od 1998. godine do danas Europska unija je kroz različite pretpristupne programe i Programe Unije financirala proces razminiranja u Republici Hrvatskoj s 96 milijuna eura, a to financiranje nastavit će se i dalje kroz Europske strukturne i investicijske fondove.
 
Na konferenciji su sudjelovali i Nikola Arbutina, načelnik Općine Dvor; Tomislav Petrić, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU); Velimir Žunac, državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Damir Trut, pomoćnik ministra unutarnjih poslova.

 

P1040447 gdfh P1040451
P1040429 P1040570 r

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.