Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

“Jednake mogućnosti – a ne ograničenja”

Program UOSI SMŽ

Program UOSI SMŽ

„Jednake mogućnosti – a ne ograničenja“  program je Udruge osobe s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije financiran od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku kroz trogodišnji program “Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje pružaju udruge”, a u tu svrhu osigurana su sredstva u iznosu od oko 33,5 milijuna kuna.

U ponedjeljak, 17. srpnja u Zagrebu ministrica  za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić uručila je Ugovore za dodjelu financijskih sredstava za provedbu prve godine trogodišnjeg programa 161 Udruzi, a za prvu godinu programa koji traje od 1.lipnja 2017. do 31.svibnja 2018. godine UOSI SMŽ je dodjeljeno 240.000,00 kn.

 

Ugovori01

 

Svečanosti dodjele Ugovora nazočila je i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak koja je pohvalila ovaj trogodišnji program koji potiče razvoj alternativnih inovativnih usluga koje nisu dovoljno razvijene i kojima se osigurava podrška korisnicima u zajednici u kojoj žive jer mreža usluga za osobe s invaliditetom nije dovoljno razvijena, a za mnoge sredine je nedostupna. Naglasila je kako je dodjela sredstava dobar pokazatelj da mnoge udruge imaju kvalitetne programe, pa treba razmisliti o proširivanju i mogućnosti većih financijskih sredstava.
Ugovor Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije jučer je u Zagrebu od ministrice Murganić preuzela Aleksandra Milković, izvršna direktorica Udruge, ujedno i voditeljica ovog trogodišnjeg programa.

 

Ugovor05

 

„Ovo je za nas vrlo vrijedan Ugovor kojim smo slijedeće 3 godine djelomično isfinancirali sve psihosocijalne i terapijske usluge koje trenutno pružamo u udruzi i djelomično plaće stručnog tima. Zahvaljujem partnerima programa gradovima Sisku i Petrinji i Centru za socijalnu skrb Petrinja koji su prepoznali i podržali kroz partnerstvo naš rad i pružanje socijalnih usluga u zajednici.“ -ističe Milković i naglašava kako su ovim programom djelomično isfinancirane radnoterapijske usluge u kabinetima radne terapije u Sisku i Petrinji u koje će tijekom godine dana biti uključeno 62oje djece i mladih s razvojnim i intelektualnim teškoćama iz svih krajeva županije, od rujna kreće i rad drugog senzornog terapeuta u Sobi čuda u Sisku te će terapiju senzorne integracije dobivati 60 djece s teškoćama u razvoju. Za roditelje će se istovremeno uz terapijsku intervenciju provoditi edukacija i savjetovanje od strane stručnih djelatnika te uz vanjsku suradnicu u programu dr. Dašu Poredoš Lavor nudit ćemo psihosocijalno osnaživanje i podršku kroz individualne i grupne terapeutske razgovaraonice.  U sklopu programa sufinanciran je skraćeni boravak, tzv. odmor od skrbi za djecu i mlade s invaliditetom u sklopu kojih će se provoditi igraonice i kreativne radionice. Novina programa je godišnji susret roditelja i djece uključenih u programske aktivnosti u cilju zajedničkog osnaživanja i međusobnog povezivanja, a tijekom druge i treće godine programa radit će se i na osnaživanju kapaciteta stručnog tima kroz edukacije za pružanje novih terapijskih usluga. Uz pomoć partnera i cijele zajednice tijekom prve godine planiran je i tisak informativnog vodiča koji će biti svojevrsni vodič za roditelje koji se susreću s činjenicom da imaju dijete s razvojnim teškoćama i invaliditetom u sklopu kojih će biti naveden način ostvarivanja prava iz sustava socijalne skrbi, vodič kroz socijalne i terapijske usluge u zajednici kojoj žive te drugi korisni savjeti.

Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije ishodila je u međuvremenu Rješenje Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku kojim je od strane ministarstva potvrđeno da ispunjavaju propisane minimalne uvjete za pružanje usluga poludnevnog boravka za desetero djece s teškoćama u razvoju i odraslih osoba s invaliditetom te za usluge psihosocijalne podrške u objektima Mala kuća u Petrinji i Soba čuda u Sisku. Ovaj trogodišnji program u Udruzi gledaju kao svoju priliku da ministarstvu potvrde svoj rad i doprinos koji pružaju zajednici i korisnicima u Sisačko-moslavačkoj županiji i da uđu u Mrežu pružatelja usluga. Prema dopisu ministrice Murganić zahtjev UOSI SMŽ  za ulazak u Mrežu već je zaprimljen i ovisi o osiguravanju proračunskih sredstava samog Ministarstva te Natječaju za proširivanje Mreže.

 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.