Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

PROMO

Život muslimana u Sisku i njihov san o gradnji suvremenog islamskog centra

Pogledajte treću epizodu serijala Al Jazeere Balkans “Živjeti islam – Hrvatska”

Pogledajte treću epizodu serijala Al Jazeere Balkans "Živjeti islam – Hrvatska"

Nakon što je 2016. obilježena stogodišnjica priznavanja islama u Hrvatskoj, u studenom iste godine položen je i kamen temeljac za islamski centar u Sisku. Bit će to, uz one u Zagrebu i Rijeci, treći islamski centar u Hrvatskoj.

Polaganje kamena temeljca u Sisku simbolični je i povijesni događaj za najmlađu članicu Evropske unije. Hrvatska je ulaskom u zajednicu europskih država prihvatila i principe otvorenosti prema manjinskim zajednicama. Međutim, mnogi u toj zemlji, pa i muslimani, smatraju da bi Hrvatska, zbog odnosa prema islamu i uspješne integracije muslimana, mogla biti primjer Evropi. Polaganje kamena temeljca za islamski centar bilo je, ipak, posebno značajno za 4000 muslimana koji žive u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Priželjkivali su to još od utemeljenja Islamske zajednice u tom gradu 1967. godine. Od tada do 1974. godine muslimani su se okupljali po kućama, a kasnije su kupili kućicu na periferiji Siska, čiji su prostor prilagodili svojim vjerskim potrebama.

Novi serijal Al Jazeere Balkans „Živjeti islam – Hrvatska“, u čijih pet epizoda pokušavamo gledateljima otkriti kako zaista izgleda život i prakticiranje islama u toj zemlji, treću je epizodu posvetio upravo životu muslimana u Sisku i njihovom snu o gradnji suvremenog islamskog centra. Kroz tu priču vodi nas sisački imam Alem Crnkić, koji posebno ističe dobrosusjedske odnose, o čemu svjedoče mnogobrojni prilozi i donacije građana nemuslimana za pomoć gradnji centra.

O tim dobrosusjedskim odnosima na najljepši način svjedoči i podatak da muslimani kuću koju koriste kao džamiju dijele sa sustanarom i susjedom Dragom Batinjanom. Njegova je dnevna soba od džamije odvojena samo zidom. Kako ti odnosi izgledaju iz  perspektive ovih susjeda, možete saznati u trećoj epizodi serijala „Živjeti islam – Hrvatska“.

 


 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.