Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Politika

Reakcija vijećnika Čavraka na konstituirajuću sjednicu Skupštine SMŽ

“Želim ovim putem iznijeti činjenice važne za bolje razumijevanje samog događaja”

"Želim ovim putem iznijeti činjenice važne za bolje razumijevanje samog događaja"

Priopćenje Vladimira Čavraka, vijećnika Županijske skupštine SMŽ, prenosimo u cijelosti:

PISMO BIRAČIMA

U povodu brojnih medijskih napisa o događanjima na konstituirajućoj sjednici Skupštine Sisačko-moslavačke županije želim ovim putem uputiti nekoliko poruka i iznijeti neke činjenice važne za bolje razumijevanje samog događaja.

Nakon objavljenih rezultata nedavnih izbora za Skupštinu Sisačko-moslavačke županije, na kojoj je pet koalicijskih lista dobilo povjerenje većine birača (33.758 birača ili 52%), izabrani vijećnici i stranke koje su ih kandidirale, obavijestile su birače i javnost (29. svibnja 2017.) da  će na temelju demokratski izražene volje birača formirati županijsku skupštinu i surađivati u narednom četverogodišnjem mandatu.

Na sjednici županijske skupštine (26. lipnja 2017.)dogodio se iznenadni obrat jer je dio vijećnika glasovao suprotno onome za što su se zalagali punih mjesec dana.Oni su takvim prevratničkim činom omogućili koalicijskoj listi HDZ-a, koja je na izborima dobila svega 43% potpore birača, da formira skupštinsku većinu suprotno demokratski izraženoj volji birača.

Kako su se u prevratničkoj skupini našli dvoje vijećnika (Dražen Juranović i Josip Takač) koji su izabrani na listi, kojoj sam bio nositelj, a koju su u kampanji podržavale brojne stranke i nezavisne liste (MB 365 SRS, Promijenimo Hrvatsku, HDRS, BUZ, NL Josipa Marića, NL Josipa Mačka, Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Petrinje) osjećam ljudsku i moralnu obavezu,da zbog ovakvog razvoja događaja, javno izrazim svoju konsternaciju i ispriku biračima koji su dali svoj glas našoj listi.

Što se mene osobno tiče, moj stav o potrebi poštivanja demokratski izražene volje birača je od početka, prije i nakon konstituiranja županijske skupštine isti, jasan i javan i nije se mijenjao unatoč različitim pritiscima.

Što se tiče optužbi na moj račun od strane Josipa Takača da sam pokušao postavljati i dirigirati tko će umjesto njega biti zamjenski vijećnik, na to nemam potrebe odgovarati jer Takač (koji je i autor tog sporazuma) dobro zna da je Koalicijskim sporazumom predviđena procedura u kojoj o tome odlučuje koordinacijsko tijelo koje čine predstavnici stranaka (J. Takač, D. Juranović, A. Hrupački i I. Rakić) te da ja nisam član tog tijela pa prema tome nisam bio subjekt međustranačkog usuglašavanja. Ono što njega možda smeta jest moj jasno i javno izražen politički stav da za Sisačko-moslavačku županiju nije dobro da skupštinsku većinu, mimo izražene volje naših birača, određuje zagrebačka centrala stranke Milana Bandića. Isto mislim i danas!

Puno važnije jest ono što Josip Takač očito svjesno zamagljuje i do sada još nije objasnio javnosti i biračima.To je pitanje, kako je, kada i zbog čega te s kojim ciljem na konstituirajućoj sjednici promijenio svoje političko opredjeljenje potvrđeno vlastoručnim potpisom (u prilogu) prije mjesec dana. Dakle, skoro mjesec dana on se politički zalagao, dapače bio i jedan od inicijatora „Platforme 23“, da bi na samoj sjednici, bez obrazloženja i objašnjenja, glasovao suprotno? Iz potpisa u prilogu, vidljivo je da se za istu politiku svojim potpisom opredijelio i njegov potencijalni zamjenik.

Što se tiče gospodina Dražena Juranovića, njegovo prevratničko ponašanje izaziva još više dvojbi i konsternacije. On je također, svojim vlastoručnim potpisom (u prilogu) izrazio javnu potporu „Platformi 23“te sudjelovao na svim sastancima i nikada nije iznosio bilo kakve dvojbe u odnosu na podršku ovoj inicijativi. Tako je bilo do same konstituirajuće sjednice na kojoj je glasovao drugačije, također bez objašnjenja razloga promjene stava. Naknadnom provjerom utvrđeno je da njegova stranka u cjelini podržava „Platformu 23“,pa je tim višeneobjašnjiva promjena njegovo stava i načina glasovanja. Tijekom sjednice, iz njegove stranke stigla je informacija da je uvečer, prije sjednice, istupio iz stranke Promijenimo Hrvatsku, odmah se potom učlanio u HDZ (valjda u noćnim satima) i na konstituirajućoj sjednici svojim glasom omogućio formiranje hadezeove većine!?

U demokratskim političkim procesima, izabrani vijećnici, kojima je stalo do općeg dobra i koji drže do volje birača, dužni su tim istim biračima javno i jasno objasniti razloge promjena stavova i opredjeljenja na temelju kojih odlučuju i troše javni novac u njihovo ime.Birači imaju pravo da im se objasni što za njih i njihove živote znače takve promjene. Kako do danas još nismo čuli bilo kakvo objašnjenje, s pravom se možemo zapitati da li su te promjene stava nastale kao plod borbe za opće ili za osobno dobro?

Zaključno, što se mene tiče, gospoda Juranović i Takač, imaju potpunu slobodu da donose političke odluke kakve god žele ali pri tome ih moram podsjetiti da političku odgovornost za svoje odluke moraju nositi oni sami. Stoga je potpuno promašen pokušaj gospodina Takača da krivca ili alibi za svoju odluku traži u nekome drugom.

 

Vaš,

Vladimir Čavrak,

vijećnik Skupštine SMŽ”

 

čavrak


 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.