Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Politika

Kod “Križa istine” HSP AS apelirao na Vladu RH

“Ukinite ovaj praznik na ovaj datum!”

Inicijativa “anti-antifa” uz potporu udruge Hrvatski domobran popratila je Dan antifašističke borbe polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća za 6000 ubijenih domobrana i pripadnika drugih postrojbi nakon Drugog svjetskog rata, u istoj toj šumi Brezovica. Među ostalim, traže da se dan antifašističke borbe u Hrvatskoj ne obilježava na ovaj datum, nego kada to čini cijela Europska unija, osmog svibnja, na Dan pobjede.

Tiskovnu konferenciju kod spomen obilježja „Križ istine“ održala je i HSP AS, na kojoj se novinarim obratila potpredsjednica HSP AS i povjesničarka doc.dr.sc. Vlatka Vukelić.

Svake godine u ovo vrijeme HSP AS upozorava na sav besmisao obilježavanja, a još više slavljenja 22. lipnja kao Dana antifašizma u rangu državnog praznika. Postoji niz činjenica koji nas navode na ovakav stav, a koje je  na tiskovnoj konferenciji obrazložila Vukelić.

„Bolna je istina kako je upravo područje šume Brezovice veliko poslijeratno stratište na kojem je život izgubilo više od 6000 osoba, a za koje nitko nikada nije odgovarao. Upravo zbog te zatajene povijesne činjenice koju lokalne i državne vlasti ignoriraju uputit ćemo apel Vladi RH za osnivanje posebnog Povjerenstva kako bi se stvorili potrebiti preduvjeti za ukidanje Dana antifašističke borbe navedenog datuma.“


 

 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.