Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Vatrogasci proslavili blagdan svog zaštitnika

Svečano misno slavlje u katedrali Uzvišenja sv. Križa u Sisku

Svečano misno slavlje u katedrali Uzvišenja sv. Križa u Sisku

Vatrogasci s područja Sisačke biskupije svečano su u četvrtak 4. svibnja proslavili blagdan svog zaštitnika sv. Florijana. Svečano misno slavlje u katedrali Uzvišenja sv. Križa u Sisku predvodio je biskup Vlado Košić u zajedništvu s kancelarom Biskupije mons. Markom Cvitkušićem, katedralnim župnikom preč. Markom Karačom, vikarom katedralne župe vlč. Robertom Jakicom i povjerenikom za pastoral vatrogasaca vlč. Matom Malekinušićem koji je na početku pozdravio okupljene.

Slavlju je nazočilo više stotina vatrogasaca predvođenih predsjednikom Vatrogasne zajednice Sisačko-moslavačke županije Mijom Brlečićem, predsjednikom Vatrogasne zajednice grada Siska Ivicom Šolajom i zapovjednikom JPV Grada Siska Miroslavom Golubom.


_MG_8336


Govoreći o sv. Florijanu biskup je istaknuo kako su njegov život i njegov primjer poput starca Eleazara o kojem smo čuli u prvom čitanju iz Starog zavjeta.

„Znamo da su Židovi imali obvezu, a i danas tako žive, da ne jedu neke vrste mesa. Tako je to i za Eleazara zapravo bio ispit hoće li jesti druge vrste mesa sada kada su došli Grci i osvojili Palestinu ili će ostati vjeran svojoj židovskoj vjeri. On je bio starac, čovjek 90 godina, ali nije se želio odreći vjere da ne bi dao loš primjer mladima. Tako je i umro u mučeništvu davši primjer izdržljivosti i ustrajnosti. Sveti je Florijan, naprotiv, bio mladić s kraja 3. i početka 4. stoljeća te je živio upravo u vrijeme našeg zaštitnika sv. Kvirina.


_MG_8376


Sveti Florijan mučen je i umro na današnji dan 304. godine, a kako je pokopan u Austriji posebno se štuje tamo kao i na području cijele bivše Austro-ugarske kao zaštitnik od vatre i drugih elementarnih nepogoda. Kako vi vatrogasci organizirano već stoljećima priskačete u pomoć ljudima u nevolji upravo ste njega izabrali za svog zaštitnika“, rekao je biskup te se prisjetio poplava koje su prije nekoliko godina prijetile sisačkom kraju.

„Sjećam se koliko ste bili vrijedni i koliko ste se žrtvovali, dan i noć, ne gledajući svoje potrebe, a sve samo kako biste spasili ljude i imovinu. To je dobro djelo za koje možemo reći da je nadahnuto ljubavlju prema bližnjem, a što je i zapovijed koju nam je dao naš Gospodin Isus Spasitelj“.


_MG_8370


Nakon mise zajedničko druženje je nastavljeno u dvorištu katedralne župe.

(SV)


Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.