Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

U Sisku proslavljen blagdan sv. Josipa Radnika

Središnje misno slavlje predvodio sisački biskup Vlado Košić

Središnje misno slavlje predvodio sisački biskup Vlado Košić

Sisačka župa sv. Josipa Radnika svečano je u ponedjeljak 1. svibnja proslavila blagdan svog zaštitnika. Središnje misno slavlje predvodio je sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s domaćim župnikom fra Rokom Bedalovom i dekanom Sisačko-katedralnog dekanata preč. Krešimirom Bulićem.

U prepunoj crkvi uz brojne župljane slavlju su prisustvovali i brojni hodočasnici sisačkog kraja kao i predstavnici političkog i društvenog života grada i županije.


_MG_8266


Na početku homilije govoreći o ovom blagdanu biskup je podsjetio kako je papa Pavao VI. u prošlom stoljeću na međunarodni Dan rada uveo spomendan sv. Josipa Radnika.

„Čuli smo u Evanđelju kako Isusa nazivaju drvodjeljom. Pitali su se u Nazaretu njegovi sunarodnjaci odakle ovome da čini čudesa i kako da to tako autoritativno govori drvodjeljin sin, misleći da je on sin Josipov. Upravo sv. Matej, koji piše o Isusovom djetinjstvu, govori kako je Josip bio ‘muž pravedan’.


_MG_8240


Ta činjenica i taj opis opečaćuje ne samo njegov život i njegov odnos prema Mariji i Isusu nego i prema radu i životu uopće. On je svojim radom kao tesar i drvodjelja uzdržavao obitelj te možemo reći da je njegov život znak kako su svako zvanje i svaki posao ako se čine pravedno, kao što je Josip to činio, vrijedni pred Bogom. Nemamo svi isti poziv, toliko je različitih zanimanja te je Bog je svima rasporedio te darove i svakim tim darom i radom dao nam i zadaću.


_MG_8282


U današnjim čitanjima govori se upravo o toj zadaći koju mi kao radnici imamo. Sveti Pavao Kološanima kaže: ‘povrh svega ljubav, a sve što činiti činite u imenu Gospodina Isusa i što god radite sve činite kao Gospodinu, a ne ljudima jer od Gospodina očekujete nagradu’. Doista je rad djelo ljubavi. Prof. Duda je jednom rekao: ‘kada gledate rijeku ljudi koji ujutro rano idu na posao ili se poslije podne vraćaju što je to’? To su očevi i majke koji idu raditi da bi uzdržali svoju djecu te tako pokazuju ljubav prema svojim najbližima. Nije ljubav samo lijepa i slatka riječ, ljubav je žrtva za bližnje“ – poručio je biskup te pozvao na molitvu sv. Josipa Radnika za Sisak i posebno one koji nemaju posla kao i za sadašnje i buduće političko vodstvo.

Nakon mise mladi sisačkih župa izveli su predstavu o bl. Alojziju Stepincu, a slijedili su i nastupi KUD-a „Potok“, KUD-a „Osekovo“ i KUD-a „Gračenica“.


_MG_8241


Blagdanu je  prethodila trodnevna duhovna priprava od petka 28. travnja do nedjelje 30. travnja koju je predvodio vlč. Josip Tolić, župnik iz Gradišća.

(SV)


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.