Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Obilježen Dan općine Jasenovac

Izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće

Izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća za stradale hrvatske branitelje, kod spomen obilježja u Novskoj i Jasenovcu, započelo je obilježavanje 22. obljetnice vojno redarstvene operacije „Bljesak“.

Vijence i svijeće položili su predstavnici Grada Novske, Općine Jasenovac, Sisačko-moslavačke županije, obitelji poginulih, predstavnici braniteljskih udruga i brojna druga izaslanstva..

 

žup vijenac

 

Novljanska 125. domobranska pukovnija imala je važnu ulogu u oslobađanju okupiranih naselja, od 1. svibnja 1995. godine do završetka operacije, uz ostale postrojbe koje su sudjelovale u ovoj vojno redarstvenoj operaciji,  oslobođena su okupirana naselja, Paklenica, Voćarica, Jazavica, Roždanik, Rajić i Borovac, oslobođen je Jasenovac i naselja Košutarica i Mlaka

„Bljesak“ je omogućio povratak prognanima na području Zapadne Slavonije, nakon četiri duge godine na njihova ognjišta, u svoja razrušena mjesta i kuće.

 

jas a

 

Općina Jasenovac osim obljetnice Bljeska slavi i Dan općine te 24. godine od utemeljenje Općine Jasenovac pa je uz te prigode održana svečanost u općinskom domu.

 

mm

 

– Čast je biti načelnikom ali i velika obveza svih nas zajedno koji su tijekom ovih 24 protekle godine nastojali osigurati obnovu i povratak, razvoj, infrastrukturu, stvarati preduvjete razvoja gospodarstva i radnih mjesta. Samo na taj način ćemo se odužiti svima onima koji su dali svoje živote za oslobađanje naših krajeva, rekla je u svom obraćanju Marija Mačković, općinska načelnica.

 

 

Hrvatska je slobodna zahvaljujući vrhunski organiziranim operacijama Bljeskom i Olujom. Tada je naš narod živio zajedništvo pod vodstvom dr. Franje Tuđmana.

 

iž

 

Općina Jasenovac stradala je u Domovinskom ratu no, napredak je itetako vidljiv, istaknuo je župan Ivo Žinić

 

 

U prigodi obilježavanja Dana općine Jasenovac vijećnicima OV-a u mandatu 2013.-2017.uručene su prigodne zahvale i pokloni, a posebno priznanje primila je i vrhunska jasenovačka atletičarka Marina Tomić, članica JAK-a Jasenovac. U programu su sudjelovali Zbor OŠ „jasenovac“ i Udruga za očuvanje kulturne baštine Jasenovac.

Nakon „Bljeska“ potpuni slom agresora uslijediti će akcijom “Oluja” u kolovozu 1995. godine.

Središnja svečanost održat će se u Okučanima, a obljetnica „Bljeska“ u Jasenovcu je obilježena je i brojnim kulturnim i sportskim programima.


 

 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.