Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Petrinja

Gradonačelnik u obilasku mladih i malih poljoprivrednika na petrinjskom području!

Uspješni projekti dokazuju velik potencijal petrinjske poljoprivrede

Uspješni projekti dokazuju velik potencijal petrinjske poljoprivrede

Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović danas je obišao obiteljska poljoprivredna gospodarstva čiji su vlasnici uz pomoć Razvojne agencije Petra dobili bespovratna sredstva kroz Program ruralnog razvoja za mala poljoprivredna gospodarstva i za mlade poljoprivrednike.

Dejan Vrga na svom obiteljskom gospodarstvu u Donjoj Pastuši nekada se bavio proizvodnjom mlijeka, a danas uzgaja janjce. Kako kaže, to je puno isplativije, ali i manje zahtjevno. Iz Programa razvoja za mlade poljoprivrednike dobio je potporu u iznosu od 50 tisuća eura:

 

 

???????????????????????????????

 

Petrinjski kraj, dodaje Vrga, ima veliki poljoprivredni potencijal:

 

 

???????????????????????????????

 

Projekt kojim je OPG Zorice Vrge dobio znatna financijska sredstva svojim su radom omogućili djelatnici Petrinjske razvojne agencije PETRA, ponosno je istaknula Lana Modrovčić Ljubojević, likvidatorica agencije:

 

 

???????????????????????????????

 

A to je samo jedan u nizu projekata na kojima se trenutno radi u agenciji:

 

 

Kada su se prvi povratnici počeli vraćati u svoje domove 2000.godine, ovdje je bila jako teška situacija. Uvjeti su bili gotovo bezizlazni i tada je izgledalo kao da je ovaj prostor izgubio svoju šansu, naglasio je gradonačelnik Darinko Dumbović te dodao:

 

 

???????????????????????????????

 

Ovdje se radi o proizvodnim radnim mjestima i o ekološkoj poljoprivredi i stočarstvu i ovo je odličan primjer koji pokazuje da naše područje ima šansu za razvoj i sretnu budućnost, zaključio je Dumbović.

Gradonačelnik je obišao i imanje Jovana Gvoića, vlasnika malog OPG-a Gvoić u Jošavici. I on je zahvaljujući PETRI iz fondova Europske unije povukao iznos od 15 tisuća eura, dio kojega je već i iskoristio:

 

 

???????????????????????????????

 

Gvoić se svinjogojstvom bavi dvije godine i jedan je od članova Udruge banijske šare svinje:

 

 

???????????????????????????????

 

Ante Marić, privremeni pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i ruralni razvoj kazao je kako Grad već godinama prati razvoj ovog malog OPG-a:

 

 

???????????????????????????????

 

Marić je također dodao kako se Grad Petrinja nalazi na prvom mjestu u državi po izdvajanjima za poljoprivredu i gospodarstvo sa čak 4,6% ukupnih proračunskih sredstava što je oko 5 milijuna kn godišnje. Tim se iznosom, kroz nekoliko kategorija potpora- od zapošljavanja, sufinanciranja kamata i kapitalnih projekata u poljoprivredi i gospodarstvu do sufinanciranja uzgoja banijske šare svinje i nastupa na sajmovima, nastoji potaknuti novu i modernizirati postojeću poljoprivrednu proizvodnju.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.