Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Popovača

Deseta županijska izložba stoke

Na prostoru Sajmišta u Popovači

Na prostoru Sajmišta u Popovači

Grad Popovača, kao izrazito stočarski kraj u zagrljaju Lonjskog polja, s tradicijom održavanja jednog od najvećih stočnih sajmova u Republici Hrvatskoj, već desetu godinu za redom  domaćin je  Županijske izložbe stoke Sisačko-moslavačke županije.

 

P1010905

 

Gradonačelnik Popovače, Josip Mišković istaknuo je kako se izložba  organizira s ciljem da se stočarima, stručnjacima i svim ostalim posjetiteljima prikažu dosezi u uzgoju pojedinih pasmina, da se stimulira uzgajivače stoke,  te u konačnici pridonese unaprijeđenju stočarstva na ovom području.

 

 

Dodao je kako se na izložbi predstavlja uzgojno-selekcijski rad, dakle trud uzgajivača i prezentira pomak u razvoju stočarstva na području Županije kroz izlaganje onog najboljeg što imamo.

Izložba se održava  pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Sisačko-moslavačke županije i Grada Popovače. U organizaciji, pored Grada i Županije, sudjeluju i Središnji savez udruga uzgajivača Hrvatskog hladnokrvnjaka, Središnji savez uzgajivača konja Hrvatski posavac, Konjogojska udruga Moslavina, Udruga stočara i ratara Seoskog gospodarstvo Popovača , te Hrvatska poljoprivredna agencija.

 

P1010929
Agenciju je predstavljao voditelj uzgojnog programa simentalske pasmine, Ivica Vranić, koji je rekao nešto više izložbi i stočnom fondu Sisačko-moslavačke županije:

 

 

Vranić, koji je ujedno bio i glavni sudac za goveda,  o ovogodišnjoj izložbi

 

 

Bogatstvo stočnog fonda Županije na izložbi je predstavilo više od 40 izlagača koji su prezentirali ukupno osamdeset grla stoke.

 

 

P1010941

 

Srećko Jurić iz Čigoča, uzgajivač Hrvatskog hladnokrvnjaka i Hrvatskog posavca, koji u uzgoju ima dvadeset kobila i dva pastuha, rekao je nešto više o značaju izložbe za uzgajivače , te se osvrnuo na neke od problema s kojima se susreću:

 

 

 

P1010977

 

Tomislav Lipovac iz OPG-a Tomislav Lipovac, vlasnik šampionke izložbe u kategoriji muznih krava i dviju junica koje su u svojoj kategoriji osvojile prvo i drugo mjesto, rekao je nešto više o problemima koje muče uzgajivače goveda:

 

 

Pored stoke koja se ocjenjuje, izložba obuhvaća i stoku u prikazu. Ove godine su to junice simentalske pasmine, izložba različitih pasmina ovaca, svinja, peradi, ptica, kunića i konja pasmine Pony. Održana je i   revija lovačkih pasa.

Šireći duh tradicije i ljepote kulturne baštine, sadržaj ove izložbe obogatile su i zaprege koji su ove godine  prvi puta bile ocjenjivane i nagrađene.

P1010986

P1010984

P1010983

P1010881

P1010883

P1010866

P1010863


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.