Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Petrinja

U naselje Dumače seli četrdeset obitelji

preseljenje iz prognaničkog naselja Mala Gorica

preseljenje iz prognaničkog naselja Mala Gorica

Današnjim uručenjem ugovora o najmu te ključeva obiteljima, novoizgrađeno naselje Dumače konačno postaje dom za 40 obitelj sa 196 članova. Korisnici naselja Hrvati su sa Kosova koji su tijekom Domovinskog rata protjerani iz svojih domova. Godine 1999. napuštaju svoja sela, Letnicu, Vranokole i Šašare i dolaze u Republiku Hrvatsku te pronalaze smještaj na području općine Voćin, Đulovac i u tada montažnom prognaničkom naselju Dumače, sagrađenom upravo na mjestu novoizgrađenih obiteljskih kuća.

Objekti su dovršeni još u rujnu 2014. godine, no zbog tehničkih i financijskih problema na koje se nailazilo tijekom izgradnje infrastrukture, izgradnja objekata infrastrukture u naselju je završena 29. ožujka ove godine. Nikola Mažar, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje:

 

 

Korisnici se u svoje nove domove mogu useliti već sutra, ističe Mažar:

 

 

Mažar je dodao:

 

 

Goran Marić, ministar državne imovine, obećao je korisnicima da će im država kuće darovati:

 

 

Nazočnima se obratio i don Paško Glasnović, župnik crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Gori, koji je pozvao predstavnike Vlade da uskoro u naselju izgrade i crkvu, igralište i park za djecu te društveni dom.

Monsinjor Vlado Košić, sisački biskup, čestitao je svima koji su radili na izgradnji naselja te se osvrnuo na obećanje ministra o darivanju kuća:

 

 

Svečanosti uručenja ključeva korisnicima nazočio je i Ivo Žinić, sisačko-moslavački župan:

 

 

Župan je istaknuo da će se založiti da se izmijeni Zakon o stambenom zbrinjavanju i da ove kuće do kraja godine budu darovane obiteljima.

Darinko Dumbović, petrinjski gradonačelnik, naglasio je kako su danas ljudi dobili nove kuće, ali i nove obveze:

 

 

Na današnji dan zadovoljstvo je izrazio Franjo, jedan od korisnika čija će obitelj uskoro useliti u novi dom:

 

 

Franjo je opisao i uvjete u kakvima su dosada živjeli u Maloj Gorici:

 

 

Dodajmo da su novoizgrađene kuće površine od 36,43 m2 do 138 m², a njihova veličina ovisna je o broju članova u obitelji, budući su se navedene obiteljske kuće gradile u skladu s Zakonom o obnovi, po principu 35 m² za nositelja obitelji te dodatnih 10 m² za svakog člana u obitelji. U izgradnju naselja Dumače utrošeno je gotovo 17,2 milijuna kuna od čega je 10,6 milijuna kuna utrošeno za izgradnju 41 obiteljske kuće te 6,6 milijuna kuna za izgradnju objekata infrastrukture naselja. 

 

dumače (2) dumače (4)

dumače (5) dumače (6)

dumače (7) dumače (8)

dumače (11) dumače (10)

dumače (9) dumače (1)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.