Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Rad zastupnika u Europskom parlamentu je odgovoran

Oni koji su proizvodili hranu danas žive na rubu siromaštva

Oni koji su proizvodili hranu danas žive na rubu siromaštva

U Hrvatskoj živi 70 tisuća poljoprivrednika umirovljenika od kojih većina ima mirovinu manju od 500 kuna. Iznijela je ove podatke hrvatska zastupnica u EP Marijaa Petir predstavljajući posjetiteljima izložbe „Zeleno-plava zipka“ svoj rad u Europskom parlamentu, posebno rad kroz Odbor za poljoprivredu.

“Ljudi koji su cijeli život proizvodili hranu da bi nas hranili, danas gladuju. To je sramotno, to treba promijeniti. Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje 550 tisuća umirovljenika u Hrvatskoj ima mirovinu ispod praga siromaštva. Prag siromaštva u Hrvatskoj je prema zadnjim podacima 1950 kuna, a 93 tisuće umirovljenika u Hrvatskoj ima mirovinu oko 500 kuna“, rekla je  Petir.

 

IMG_3486

 

„Kada sam postala zastupnica vidjela sam da na popisu država koje primaju subvenciju za zdrave obroke nema Hrvatske. Tada sam počela istraživati zašto Hrvatske nema, na što su mi rekli da Hrvatsku sprječavaju povijesni kriteriji, a povijesni kriteriji znače da možeš dobiti ove godine novce koliko si dobio prošle godine novca.

Mi smo bili nova država članica, prije toga nismo mogli koristiti proračun, tada sam kolegama objasnila da je tu riječ o čistoj diskriminaciji, da oni mogu primjenjivati povijesne kriterije na druge države članice ali ne na Hrvatsku“, kazala je Petir te dodaje kako je nakon njezina dugog lobiranja, Hrvatskoj dodijeljeno 1,4 milijuna eura subvencija za zdrave obroke u hrvatskim školama. Sada izražava nadu kako će se natječaji za zdrave obroke decentralizirati kako bi navedene natječaje mogli raspisivati gradovi, općine i županije, a ne država.

Petir EPP

“Posao zastupnika je zahtjevan i odgovoran, iako se pretpostavlja kako mi kao zastupnici iz jedne male države ne možemo postići puno dokazala sam kako možemo, samo trebamo vrijedno raditi ,biti uporni i odgovorni”, zaključila je Petir.


 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.