Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Petir: Stepinac je u svojoj ljubavi bio djelotvoran!

Marijana Petir u Krašiću otvorila izložbu “Stepinac: Put svetosti”

Marijana Petir u Krašiću otvorila izložbu "Stepinac: Put svetosti"

„Izuzetno sam ponosna na blaženoga kardinala Alojzija Stepinca, na izložbu u Europskom parlamentu kojom smo predstavili njegov život i djelovanje te na ovu koju danas ovdje otvaramo“, rekla je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir u Krašiću otvarajući izložbu „Stepinac: Put svetosti“ povodom obilježavanja 57. godišnjice smrti blaženoga kardinala Alojzija Stepinca.

Citiravši riječi blaženoga Alojzija o narodu kao jednoj velikoj obitelj nastaloj voljom Stvoritelja u kojoj svaki pojedinac ima svojih dužnosti prema zajednici, kao što i zajednica ima prema njemu, zastupnica Petir je rekla:

„Danas u hrvatskom društvu, ali i na europskoj razini kao da prevladavaju dvije skupine ljudi a ni jedna nije prava. Jedna je glasna bez pokrića, gura svoje, u stanju je mijenjati vrijednosti i lagati, a sve kako bi postigla svoj cilj. Druga je tiha, mislim da čak i zna što treba napraviti, no zbog nedostatka hrabrosti postala je bezlična i nedjelotvorna. Bl. Stepinac bio je djelotvoran i konkretan u ljubavi i zauzetosti za bližnje. Osnovao je Caritas kako bi pomogao najpotrebitijima a spasio je više od 27 000 djece, žena i onih koji su bili u pogibelji od strahota tadašnjeg režima. Nije se bojao reći istinu.

Trebaju nam lideri na svim razinama koji će biti zauzeti za istinu i neće se bojati boriti za nju pa i pod cijenu ranjavanja vlastitih ruku ili podnošenja trpljenja, naglasila je Petir. „Hrvatska je onakva kakvi smo mi kao ljudi. Ako ćemo bez obzira na strah biti u stanju boriti se za istinu, moći ćemo reći da smo na pravom putu, a put istine je put blaženog Stepinca i put Krista“,  zaključila je Marijana Petir.

Petir EPP

Prije otvorenja izložbe Petir je uz ministra branitelja Tomu Medveda, generala Mladena Markača i načelnika Općine Krašić Josipa Petkovića Fajnika prisustvovala misnom slavlju koje je predvodio postulator kauze za proglašenje svetim blaženog kardinala Stepinca mons. dr. Juraj Batelja, položila cvijeće pored kipa blaženoga Alojzija Stepinca te je sudjelovala na svečanoj sjednici Općinskog vijeća.

Prilikom otvorenja izložbe, načelnik općine Krašić Josip Petković Fajnik rekao je kako je blaženi kardinal Stepinac bio veliki čovjek i nije čudno što ga neki žele oblatiti. “Želi se oblatiti cijeli narod i domovinu, a sloboda nam je bila skupa jer su naši preci dali za našu domovinu sve kad je to trebalo, a zauzvrat nisu tražili ništa. Neka nam Stepinac bude zagovor i oslonac koji nas spaja. Ako mi nećemo isticati ponos na kardinala, tko će onda?”, naglasio je Fajnik.

Ujedno se prisjetio i otvorenja izložbe kojom su život i djelovanje zagrebačkog nadbiskupa i kardinala blaženog Alojzija Stepinca u organizaciji hrvatske zastupnice Marijane Petir u lipnju 2016. predstavljeni u Europskom parlamentu u Bruxellesu te je zahvalio zastupnici na toj prilici i časti što je u njoj mogao sudjelovati.

Predsjednik Hrvatskoga žrtvoslovnog društva Zvonimir Šeparović ukazao je na značajnost izložbe rekavši kako je ona „put pokazivanja tko je bio Stepinac i dokazivanje istine o njemu. On je naš uzor. Hrvatska je bila žrtva velikih zala, a i sam Stepinac je doživio veliko zlo te je zbog svoje vjere i pripadnosti svome narodu bio je lišen života“. Šeparović je ujedno zahvalio zastupnici Petir što je uspjela u Europskom parlamentu donijeti ovu istinu. “Zahvalni smo jer to nije lako, ima puno onih koji se još uvijek ne mogu pomiriti s prošlošću”, rekao je Šeparović.

Predstojnik Ureda za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije mons. Nedjeljko Pintarić također se prisjetio lipnja prošle godine kada je izložba “Stepinac: Put svetosti” otvorena u Europskom parlamentu napomenuvši kako “nije bilo lako organizirati konferenciju i izložbu o blaženom Stepincu, no rodilo se zajedništvo i izložbe su priređene i u nekoliko hrvatskih gradova”. Izložba je dosad postavljena u Zagrebu, Osijeku, Sisku, Vukovaru te sada u rodnom mjestu i župi blaženoga Alojzija Stepinca u Krašiću gdje se može posjetiti od 10. veljače do 10. ožujka.


 

Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Još vijesti

Copyright © 2023 Quirinus Portal Sva prava pridržana.