Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Popovača

Lokalne jedinice bore se za povećanje rudne rente

Prihodi jedinica lokalne samouprave sa aspekta rudne rente značajno smanjeni

Prihodi jedinica lokalne samouprave sa aspekta rudne rente značajno smanjeni

U tijeku su intenzivne aktivnosti usmjerene na zaštitu interesa jedinica lokalne samouprave na čijem se području vrši eksploatacija ugljikovodika.

Na inicijativu gradonačelnika Josipa Miškovića u gradskoj upravi Grada Popovače krajem protekle godine održan je sastanak predstavnika jedinica lokalne samouprave s područja Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije sazvan u cilju osnaživanja inicijative za zaštitu interesa gradova i općina na čijem se području vrši eksploatacija ugljikovodika.


IMG_3747


Ovu inicijativu kasnije su podržale i lokalne jedinice Vukovarsko- srijemske županije. „Slijedom te inicijative, na ovu je temu proteklog tjedna u Molvama održan sastanak i sa predstavnicima Koprivničko- križevačke i Virovitičko-podravske županije te gradova i općina s tog područja koji su korisnici rudne rente, a sastanku su nazočili i saborski zastupnici Mladen Mađer i Željko Lacković.

Budući su prihodi jedinica lokalne samouprave sa aspekta rudne rente u odnosu na protekle godine značajno smanjeni, zajednički je cilj poduzeti raspoložive aktivnosti u smjeru postizanja izmjena u postotku naplate rudne rente odnosno definiranja novog, za nas pravednijeg načina raspodjele iste.

Zajedničkim nastupom svih jedinica lokalne samouprave prema Vladi RH pokušat ćemo izboriti povećanje rudne rente sa 10 na 12% od ukupne vrijednosti eksploatiranih ugljikovodika odnosno da dio iznosa novčane naknade koji se dodjeljuje jedinici lokalne samouprave na čijem se području pridobivaju ugljikovodici iznosi minimalno 50%, a budući smatramo da sadašnjih 30% nije dovoljno za podmirenje komunalnih životnih potreba i stvaranje pretpostavki razvoja tih naselja” – obrazlaže gradonačelnik Josip Mišković.


IMG_3729


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.