Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Na sastanku s ministrom o specijalizacijama mladih liječnika!

30-tak specijalizanata u sisačkoj i u bolnici u Popovači dobit će novi Pravilnik

30-tak specijalizanata u sisačkoj i u bolnici u Popovači dobit će novi Pravilnik

Liječnici specijalizanti, u slučaju da prije ugovorenog roka prijeđu iz ustanove koja ih je poslala na usavršavanje u drugu ustanovu, neće morati vraćati cjelokupan iznos uložen u njihovo školovanje, već samo dio sredstava- oko 250 do 260 tisuća kuna. Odredba je to koja će biti propisana novim Pravilnikom o specijalističkom usavršavanju doktora medicine, a koji je bio jedna od tema sastanka ministra zdravstva Milana Kujundžića sa županima hrvatskih županija održanog u Ministarstvu zdravstva.

Podsjetimo, Pravilnikom koji je usvojen u mandatu ministra zdravstva Daria Nakića propisano je da mladi liječnici nisu dužni plaćati goleme odštete ako odluče napustiti matičnu bolnicu. Dotadašnji status specijalizanata, opisivan i kao robovlasnički, time je bio riješen, ali su se pojavili novi problemi- dostupnost i kvaliteta zdravstvene usluge u perifernim županijskim ustanovama i manjim bolnicama njime je postala upitna. Ustvrdivši kako su zbog toga nužne izmjene Nakićevog Pravilnika, Sisačko- moslavački župan Ivo Žinić naglasio je kako se novim Pravilnikom ne smije otići u krajnosti- specijalizanti ne smiju biti vezani astronomskim odštetama, ali se mora odrediti njihova obaveza prema matičnoj bolnici:

 

 

Na sastanku je bilo riječi i o drugim temama:

 

 

Novim Pravilnikom, osim obaveza specijalizanata prema zdravstvenim ustanovama, trebao bi biti riješen još jedan problem hrvatskog zdravstva- izostanak natječaja za nove specijalizacije. Trenutno nije raspisan niti jedan takav natječaj, no čim se usvoji Pravilnik, poručeno je sa sastanka, pristupit će se raspisivanju istih.

Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Još vijesti

Copyright © 2023 Quirinus Portal Sva prava pridržana.